Syv eventyr – dels i den udgave vi kender så godt, og dels i Kim Fupz Aakesons nutidsfortolkning: Hvordan ender eventyret, hvis Askepot i virkeligheden var au pair fra Filippinerne med to små børn? Og gør det nogen forskel, at jægeren i Rødhætte er udskiftet med en politimand ved navn Jäger, og at han er nødt til at tage sig af noget ballade andetsteds i byen, fordi de er hårdt pressede hos politiet?

Hverken for Rødhætte eller Askepot går det helt som det plejer, og værre går det for Tornerose – Tornetosse – som hun bliver kaldt blandt de hjemløse. Hun vågner ganske vist efter sin 100 år lange søvn. Lægerne har forsøgt alt muligt for at vække hende, men det var som om der var noget magisk ved hendes dybe søvn.

Men da de 100 år er gået, vågner hun og ser op i øjnene på en smuk, ung læge:

‘Rolig,’ siger den smukke læge. ‘Jeg er en højtuddannet læge, og alt er godt.’

Desværre er han nødt til at udskrive hende med det samme, hospitalet har brug for sengen, og Tornetosse har svært ved at gebærde sig i et samfund, der er sprunget 100 år i udvikling, mens hun sov.

Det er ikke kun Grimm der kommer gennem den Fupz Aakensonske vridemaskine. H. C. Andersen får også en tur, men Den grimme Kylling klarer sig nu ikke så dårligt. Han er ikke nogen superkraft på den gård, hans adoptivforældre ejer. Til gengæld er han fantastisk som gamer. Det er naturligvis dejligt, når mobbeofret får fremgang, men det leder også til en noget politisk ukorrekt morale:

… han er rig, og rige mennesker kan gøre hvad de vil …

De alternative tolkninger kan lede tanken hen på Rune T. Kiddes Ækle æventyr, der også er betydeligt mere underholdende end opdragende på de søde små, der altid er helt ekstraordinært opmærksomme under oplæsning af Kidde og Fupz Aakeson.

Der er engang er fin som højtlæsningsbog og mindst lige så underholdende for den voksne læser som det lyttende barn, men vær forberedt på, at der kan komme vanskelige spørgsmål efter oplæsningen.

Der er engang

7 eventyr til tiden

Kim Fupz Aakeson

Illustreret af Anna Jacobina Jacobsen, Joakim Dreshcer, Cato Thau Jensen, Rikke Villadsen, Otto Dickmeiss, Signe Kjær, Michael Rytz

93 sider

Gyldendal

Udgivet; 25.11.2020

Birte Strandby