Edith Christiansen er ung læge i en mandsdomineret verden. Overlæge Hartung anerkender hendes arbejde og lader hende overtage fire patienter, der er i behandling med LSD. Det er Frederiksberg Hospital i 1960’erne. 

De fire patienter har vidt forskellige diagnoser, men Hartung mener at have dokumenteret, at man med LSD kan eliminere tvangstanker og angst. Nogle patienter mener til gengæld af have fået angst efter, at LSD-behandlingen er påbegyndt, men Edith går seriøst til værks, og eksperimenterer blandt andet med at øge doseringen. Nogle patienter bliver bange for at lægge krop til, og for nogle ender det tragisk.

Romanen følger de fire patienter og ikke mindst Edith og hendes hurtige opstigen i det lægelige hierarki. På hjemmebane går det ikke helt så godt. Hun forsømmer mand og barn, og da hun som anbefalet af Hartung selv forsøger sig med LSD for at opleve, hvad patienterne oplever, er det lige ved at gå galt.

På sin vis en ‘Den virkelige verden’ en meget skræmmende roman, dels fordi Edith og Hartung er så overbeviste om LSDs helbredende effekt, og dels fordi miljø og samfundsstruktur understøtter lægens autoritet langt ud over den videnskab der kan dokumenteres.

Det er glimrende læsning. Edith er samvittighedsfuld, men også dybt autoritær. Hartung demonstrerer både magt og evner ved en begivenhedsrig middag i sit hjem, hvor det blandt andet lykkes ham at hypnotisere en anden læge. 

Sidst i romanen er angivet, hvilke personer fra virkeligheden karaktererne er bygget over, og man kan læse mere om eksperimenterne på dr.

Den virkelige verden

Malene Ravn

226 sider

Gyldendal

Udgivet: Oktober 2023

Birte Strandby