Med afsæt i sin egen viden som psykoterapeut, har nyligt afdøde forfatter Susan Harrison skrevet bogen ”Den tavse kvinde” under pseudonym. Susan Harrison har tidligere skrevet flere fagbøger, men her leverer hun et veldrevet psykologisk drama, der byder på et mord.

I handlingens midte finder vi parret Todd og Jodi, der har levet sammen i 20 år. De sidste mange år har parforholdet været mere af navn end af gavn, da Todd er notorisk utro. Jodi, der er psykoterapeut vælger at lukke øjnene for det – præcis som hendes egen mor i sin tid gjorde. Hun er optaget af sit job, nyder sit smukke hjem og den økonomiske frihed, livet har givet hende. For Jodi er det vigtigt at have kontrol over tingene, og hun gør sig da også stor umage når hun udvælger hvilke klienter – og problemer – hun vil tage sig af.

Udadtil er det hele, som det plejer. De to lever hvert deres parallelliv, og spiller skuespillet som det glade par perfekt. Men boblen brister, da Todds nyeste affære viser sig at være langt mere kompliceret og krævende end de tidligere. Snart springer der en bombe, der også ryster den ellers stålsikre Todd.

Romanen er fortalt i skiftende “Ham” og “Hendes” kapitler, hvorigennem vi får beskrevet de to personer godt og levende. Susan Harrison skriver letlæseligt, og formår at inddrage sin psykologiske viden på en interessant og givende måde. Med referencer til Jodis arbejde og egen erfaring med terapi, hører vi fx om Adler, Jung og Freud. Jeg kan ikke lade være med at smile af parrets hund – en golden retriever – der hedder Freud.

”Den tavse kvinde” er en medrivende og dramatisk fortælling om et par i krise. Susan Harrison skildrer med stor indsigt de psykologiske mekanismer, der er på spil, når ting er under opløsning. Fortællingen krydres med et overraskende twist, og formår både at underholde og bevæge. Indimellem aner jeg en løftet pegefinger, der minder læseren om, ikke at begå samme fejltagelser som bogens karakterer. Tilbageblikkene på deres barndomshistorier er med til at understrege, at Jodi og Todd er et produkt af deres forældres fejltagelser. Beskrivelsen af et parforhold på katastrofekurs er for så vidt velkendt, men ikke desto mindre velfortalt og vedkommende. Susan Harrison giver et gribende bud på hvad der sker, når vi presses ud til kanten.

Den tavse kvinde

A.S.A Harrison
Oversættelse af: Betty Frank Simonsen
Politikens Forlag.
256 sider, paperback
Udgivelsesdato: 5. februar 2015

Lønne Nønne Votborg