Elleve syriske mænd fra et asylcenter i Jelling får adgang til at bruge en gammel gymnastiksal. En dag kommer bevæbnede mænd ind i gymnastiksalen og overhælder alt med benzin. Gymnastiksalen brænder ned til grunden, og de elleve mænd med den.

Det udløser voldsomme reaktioner hos mændenes familier. Den nyligt udnævnte politidirektør i Østjyllands Politik, Helle Bork, får ansvaret for opklaringen, og hun oplyses næsten samtidigt om at hun på grund af det kommende folketingsvalg skal holde lav profil. Hun sender bud efter en DNA-ekspert, Bjørn, der skal hjælpe med identifikation af de elleve syrere. Som noget af det første kan Bjørn fastslå, at der kun er spor efter ti døde.

En af syrerne har haft held til at stikke af. Han gemmer sig på en havn (i Vejle Fjord), og det lykkes ham at finde et skib og sejle mod Flensborg, hvor han har en søster. Der gør han et kort ophold, men han fortsætter sin flugt, da det går op for ham, at de danske myndigheder såvel som de mordere der antændte branden nu ved, at han ikke er blandt de døde.

Vi følger hele persongalleriet. Krimien har nogle udmærkede persontegninger af blandt andre Bjørn. Til gengæld er fortællingen ofte noget tung i travet, når det kommer til beskrivelser – en barbering fylder halvanden side, og så meget opmærksomhed har ingen barbering fortjent, ikke engang Hemmingways.

Plottet er ok og omfatter en kritik af medier og retsvæsen og en hyldest til den ensomme helt, men tempoet er unødvendigt langsomt og ikke alle kommentarer virker relevante for plot eller persontegning.

Den forsvundne syrer

Roar Bruun

271 sider

Skriveforlaget

Udgivet: 11.02.2021

Birte Strandby