Den ensomste hval i verden er baseret på en rigtig historie om en hval, der synger på en højere frekvens and andre hvaler – hvorfor de andre hvaler hverken kan høre den eller forstå den. Hvalen har tilnavnet ’52 hertz’, og man kan læse om den på nettet.

I Den ensomste hval i verden er det blevet til en lidt trist historie om en meget ensom hval. Forfatteren beskriver, hvordan dens forældre ikke har kunnet høre den og derfor er den blevet væk, og forældrene har ikke været i stand til at finde den igen. Da den bliver ældre, bliver den heller ikke hørt af de unge hunhvaler, og de svømmer videre, væk fra den. Til gengæld kan hvalfangerne høre den, og når hvalfangerbådene kommer, svømmer hvalen væk.

En dykker hopper i havet for at kontakte hvalen – og den optimistiske hval synes, det er synd for den ensomme boblefisk/dykker, der nok er helt alene i verden.

Med til fortællingen om den ensomme hval følger smukke billeder af livet i dybet. Med bløde farver formidles både dybde og store afstande, man kan næsten mærke uendeligheden – og i modsætning til de mange rygter om affald i verdenshavene så er det smukke billeder af et rent, uspoleret hav.

Der er en jeg-fortæller, dykkeren, og hvalen har også en stemme der filosoferer over den mærkelige boblefisk med fire finner og kun et øje – altså dykkeren.

Der er beskeden tekst og store billeder; bogen kan let læses af nye læsere, men vil også være fin baggrund for samtale mellem børn og oplæser.

Den ensomste hval i verden

Martin Baltscheit

Oversat af Per Straarup Søndergaard

56 sider

Straarup & Co.

Udgivet: 25.01.2019

Birte Strandby