Så er den slovenske sociolog Slavoj Žižek atter på banen med sit kontroversielle og uhyggeligt overbevisende syn på verdens gang. Her i form af et interview hvor talesproget gør, at svarene på de relativt vanskelige spørgsmål er nogenlunde tilgængelige. Det er en lettelse, da Žižek i sine øvrige værker ikke bekymrer sig om læserens forståelse.

Spørgsmålene er mangeartede og går på den politiske udvikling i Kina, Sydamerika, Nord- og Sydkorea – intervieweren er koreaner – og den vestlige verdens kamp for at finde en erstatning til den uholdbare kapitalisme, nu da ’ægteskabet mellem kapitalisme og demokrati er endeligt overstået’.

Ifølge Žižek har den venstrefløj der skulle have stået for det politiske modspil til kapitalismen i stedet spillet fallit, og verdens sande tilstand kan først og fremmest betegnes som ustabil. Det gælder også udenfor Europa, eksempelvis er den sekulære venstrefløj i mellemøstlandene nu erstattet af radikal islamisme, og Afghanistan var for 40 år siden sekulært og tolerant, indtil et kommunistisk statskup ændrede på forholdene. Politisk skal vi lære at leve med ubalancen, den ønskede harmoni vil næppe kunne genfindes.

Žižeks viden er betagende og detaljeret, som da han diskuterer en af globaliseringens (få? og) små sejre: udbredelsen af film og krimier, og begejstret fortæller om svenske krimiforfattere, og om det faktum at en islandsk forfatter, Arnaldu Indriđason, er solgt i 50.000 eksemplarer i Island, der har knap 300.000 indbyggere.

Spørgsmålene er brede, svarene ledsages af illustrerende historier, blandt andet påviser Žižek, at der stadig er slaver i denne verden, og konklusionen er, at vi bør gentænke grænserne for det mulige og det umulige.

Slavoj Žižek/Yong-june Park

144 sider

polity

Udgivet: 2013