Amazon-skove ryddet i Equador, et bjerg jævnet i Peru og oliefelter under udvikling i Venezuelas Orinco-bælte. Alt sammen er udtryk for Kinas stigende behov for råvarer, og Jørgen E. Petersen går videre med en skarp kommentar til vores måde at drive politik i Europa, USA og Kina med vægt på kinesernes sikring af råstofleverancer til den hastigt voksende kinesiske befolkning.

Efterhånden er der mange – herunder Anthony Giddens, Zygmunt Bauman, Slavoj Zizek, der har dokumenteret, at den globale ulighed er stigende, kapitalismen en dødssejler og at en omlægning af kursen er nødvendig. Jørgen E. Petersen understreger dels de ovenståendes pointer men beskriver også, hvordan Europa er ved at tabe samarbejdet med Afrika på gulvet, fordi kineserne allerede er godt inde på markedet og endda uden at være hæmmet af det europæiske arvegods med kolonisering og slaveri. Tilnærmelsen sker eksempelvis ved, at Kina forærer en afrikansk stat en bygning eller en sportshal – bygget af kinesiske arbejdere. Da det jo er en gave, betaler den afrikanske stat intet – udover måske en reduktion i prisen på den råolie, som Kina køber af staten.

Som bekendt sker der ikke meget udvikling, når man sælger sine råvarer og lader andre producere, og det er det, der karakteriserer Kinas markedsmæssige fodfæste i Afrika. Indien er også ude på frierfødder, og energibehovet er stort og stigende hos de to mest folkerige nationer i verden.

Jørgen E. Petersen gennemgår verdens og Europas vanskeligheder, i begge tilfælde handler det om behovet for et globalt samarbejde om ressourcer, og det handler om at vores sikreste vej til samarbejdet – EU – langt fra fungerer optimalt. Forfatteren lægger ikke skjul på, at den europæiske fremgangsmåde indtil videre kan betegnes som uorganiseret og klodset. Her undlades selvsagt ikke en kritik af vores demokrati og dagens medier – der bliver mere og merefølgagtige overfor de store løgnere og deres horder af hofsnoge. Ydermere kritiseres at Rusland ikke for længe siden er inddraget som samarbejdspartner for EU.

Bogens gode råd omfatter brugen Middelhavslandene og Nordafrika som springbræt og hovedvej til Sydafrika, udarbejdelse af infrastrukturen og dermed (massive) tilbud om arbejde og uddannelse til de mange unge afrikanere.

Volker Seitz er med bogen Afrika wird armregiert inde på noget lignende omend udtrykt mere diplomatisk. Jørgen E. Petersen laver desuden det efterhånden velkendte lille regnestykke over, hvor meget udvikling man kunne have købt for de penge, der bruges til militærudgifter.

Overbevisende, spids og kritisk tekst om samarbejdets nødvendighed.

Jørgen E. Petersen

185 sider

Kahrius.dk

Udgivet: 2014