Tegneserieroman fremstillet efter Kim Fupz Aakesons roman af samme navn. Udtrykket graphic novel er fra ca. 1964 og skal angive en afstandtagen til de gammelkendte tegneserier, comic books. Enkelte havde den holdning, at det alene var et spørgsmål om bogens indbinding. De første graphic novels var gotiske romaner og noir-krimier, og det er også den dermed forbundne uhygge, der dyrkes i denne roman.

Batman, The Dark Knight Returns udkom som graphic novel i 1986, men skønt udtrykket kun er ca. 50 år gammelt og der kun er relativt få graphic novels på bogmarkedet, så er ideen med at udgive romaner med illustrationer der komplementerer teksten ganske velkendt. Tegneserien er gammel, og romanen som tegneserie finder vi i Illustrerede Klassikere (Classics Illustrated) – 227 hæfter og 12 udvidede ekstrahæfter – der udkom fra 1955 til 1976. Det var et sandt orgie af klassiske romaner fra Alice i Eventyrland, Don Quixote, Moby Dick, Faust og Odysseus udover En skærsommernatsdrøm, adskillige romaner af Jules Verne, Robert Louis Stevenson og Alexandre Dumas. En vidunderlig serie uden hvis eksistens, mange klassikere aldrig var kommet til skolebørns kendskab. Næsten lige så kendt er Eventyrserien (Classics Illustrated Junior) med Snehvide, Rapunzel, Rottefængeren fra Hameln og Klods-Hans, 132 hæfter med eventyr der blev udgivet fra 1957 til 1967.

De gale har dermed lange rødder.
Romanens stemninger præsenteres i høj grad med farver og skygger, og projektet med en fortælling, der er mere påtrængende end den almindelige læsning, lykkes ganske godt.

De gale er lidt af en gyser. Uhyggen begynder på universitetet, hvor Topper og Steff går: De ’gamle’ bliver sindssyge. Topper og Steff stikker af, men støder overalt ind i de gale. Undervejs møder de Popsy, der er hardcore overlever og sammen søger de mod Helsingør og Sverige. Popsy vil til Sverige, og Steff vil gerne finde sin lillesøster. Farerne lurer overalt, og de tre venner må finde vej i en surrealistisk verden, hvor intet er som det plejer at være.
Historien er god og formidlingen særdeles overbevisende.

Kim Fupz Aakeson

Graphic novel
Illustreret af Mikkel Sommer, bearbejdet af Erik Barfoed
142 sider
Høst & Søn
Udgivet: 2012