Den norske krimikonge Tom Egeland er klar med endnu et bind i serien om arkæologen Bjørn Beltø. ”Codex” er en teologisk thriller, der sender tankerne i retning mod Dan Brown. Nye læsere kan fint hoppe ombord på Beltø-serien her.

Hovedpersonen i romanen er den norske arkæolog Bjørn Beltø der tilkaldes og optræder som international observatør da en ældgammel pavegrav udenfor Rom åbnes. Graven gemmer på det, man mener er Jesus tornekrone og et såkaldt chiffer: Kodeks Christi. Hvor tornekrosen alene er et relikvie, så er tekstsamlingens betydning om muligt meget mere værdifuld. Den cirka to tusinde år gamle tekstsamling – et kodeks – fortæller om kristendommens tilblivelse. Det afslører angiveligt en række hemmeligheder som vil udfordre den hidtidige opfattelse af kristendommen.

Knap er graven åbnet før to af de ledende arkæologer, professor William Windthorpe og rivalen Felix Blunt, bliver fundet dræbt. Kort efter viser det sig at tornekronen og kodekset er forsvundet ud i den blå luft! Nu må Bjørn Beltø forsøge at opspore de vigtige fund og afsløre hvem, der står bag drabene. Konspirationsteorierne står snart i kø i denne fascinerende roman.

Sideløbende med nutids-handlingen, der formidles af hovedpersonen som 1. personsfortæller, følger vi et spor tilbage i Italien i 1944. I datidens Italien er der begået et voldsomt mord. Mordet efterforskes af kriminalinspektør Larco. Samtidig er det unge kærestepar, Madeline og Xavier, der er på flugt. Det viser sig – helt som forventet – at de gamle hændelser griber ind i nutiden. Fortællingen om det unge kærestepar er rørende.

Tom Egeland er en dreven krimihåndværker. Han har mikset alle de rigtige ingredienser til en spændende teologisk krimi. Her er historie, drama, en religiøs gåde, et magtspil og en god dosis spænding. Det fungerer i det store hele godt, men indimellem savner jeg måske lidt mere dynamik og fremdrift i fortællingen.

Med 500 sider, flere mord samt pæne mængder af historisk og teologisk stof, kan det måske virke som en tung bog. Men tag endelig ikke fejl. Tom Egeland formår på glimrende vis at gøre stoffet tilgængeligt, skønt han som tidligere nævnt har tendens til at tabe luften her og der.

Bogen er bygget op i ni dele. Kapitlerne er korte og er alle indledt med angivelse af tid og sted. Bagerst i bogen findes en fyldig liste med forklaringer (fakta). Samlet set hjælper det læseren med at bevare overblikket i en lettere indviklet spændingsroman, hvor kristendommens tilblivelse står centralt i handlingen.

Alt i alt underholder Tom Egeland sin læser på glimrende vis, men formår også at rejse nogle interessante spørgsmål om religion, magt og økonomiske interesser.

Codex

Forfatter: Tom Egeland

Oversættelse: Rasmus Klitgaard Hansen

Forlag: TURBINE

500 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: 22. 3. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg