Dødsårsagen var kvæling … Dødsmåden var drab.

Jørgen Lange Thomsen er professor emeritus og tidligere retsmediciner og statsobducent, og Cassiopeia er beretningen om et mord, hvor man ikke fangede morderen.

I første omgang er det ikke indlysende, at det er mord. En ung kvinde bliver fundet død på sin sofa, liggende på maven. Der er ingen tegn på vold, og heller ikke en medicinsk historik der angiver helbredsproblemer. Takket være molekylærbiologisk forskning kan man påvise kanalsygdomme, det vil sige medfødte defekter i hjertets elektriske overledning, som ud af ingenting eller provokeret af sport eller fysisk anstrengelse resulterer i hjertestop og død. Men her er heller ikke noget at komme efter. Jørgen Lange Thomsen finder dog tydelige tegn på kvæling. Politiet anholder en bekendt af kvinden, men der sker ikke mere udvikling i sagen, og manden bliver løsladt igen.

Vi følger obduktionen nøje, og også hvad retsmedicineren selv oplever, hvordan han opfatter det at lægge det første snit og dermed bryde med individets integritet.

Jørgen Lange Thomsen beskriver, hvordan arbejdet generelt trænger sig ind på retsmedicinerens personlighed og taler om retsmedicinerens ensomhed. Skyldes det, at andre finder hans arbejde frastødende, eller skyldes det, at retsmedicineren i den grad møder de ulykkelige sider af livet og derfor har vanskeligere ved almindelig tilknytning? Heller ikke forholdet til broren fungerer alt for godt, men det skyldes tydeligvis mere håndværkerbrorens komplekser overfor forfatterens lange uddannelse.

Forfatteren forsøger to steder at gengive morderens tanker før og under mordet. Det bryder med stilen, men det er spørgsmålet, om netop den tekst gør noget for bogen som helhed.

Udover obduktioner er der også lidt spred fægtning om retsmedicinerens daglige arbejde og forskellige holdninger til arbejde og til køn:

Jeg kan ikke se noget, der taler imod at anvende kvinder til dette arbejde.

Det er en myte, at kvinder er mere blødagtige i retsmedicinsk sammenhæng

Cassiopeia

Historien om et uopklaret mord og andre retsmedicinske fortællinger

Jørgen Lange Thomsen

191 sider

True Crime

Kriminalforlaget

Udgivet: 06.03.2024

Birte Strandby