Advarsel!
Børnebog – læs den før dine børn.

Der er sket meget inden for børnelitteratur siden Tante Grøn, Tante Brun og Tante Lilla var små. Eksempelvis afspejler bøger den tiltagende seksualisering af det offentlige rum. Det kan være fint nok, hvis det harmonerer med den måde, hvorpå man i øvrigt præsenterer ungerne for livets realiteter, men af hensyn til den type forældre, der foretrækker at have indflydelse på de smås realisme-dosering anbefales et gennemsyn af bogen inden oplæsning.

Det begynder som et eventyr: Der var engang en konge og en dronning, og så fortsætter det med at forældrene og de tre små prinsesser ønsker sig en prins. Om aftenen har kongen og dronningen et rend af prinsesser og bamser i sengen, så de ikke engang kan komme til at kysse godnat. Prinsesserne holder øje med den lokale stork, for at se om den kommer med prinsen, men der sker ikke rigtigt noget, før kokken tager skeen i egen hånd og arrangerer en natlig udflugt med prinsesserne for at forhindre, at de går ind til forældrene. Så kan det nok være, at der sker noget i den royale himmelseng, noget der faktisk sender rystelser gennem slottet, og både læseren og prinsesserne får en overraskelse, da de kigger ind gennem nøglehullet. Måske skyldes overraskelsen især bruddet med eventyrstilen, da sex jo ikke indgår hos hverken Grimm eller H.C. Andersen.

Ellers er fortællingen ret god, eventyr med humoristisk drejning, nuttede illustrationer – undtagen på femtesidste side, hvor udtrykket nuttet ikke er dækkende, og man må undre sig over adfærden også hos den ellers kønsløse teddybjørn.

Boltreleg

Annette Herzog
Illustreret af Jesper Tom-Petersen
28 sider
Turbine
Udgivet: 09.11.2011
Birte Strandby