Big Sur udkom i 1962 i USA. Hovedpersonen, Jack Dulouz, er forfatterens alter ego. Jack Dulouz har tre år tidligere udgivet romanen ‘Vejene’ (i den virkelige verden Kerouacs mest berømte roman ‘On the Road’, filmatiseret med Viggo Mortensen i hovedrollen 2011).

For at slippe for den overvældende opmærksomhed efter udgivelsen af ‘Vejene’ og ikke mindst i forventningen om kunne at slappe af fra sit massive alkoholmisbrug 

… de seneste tre års fordrukne håbløshed, … både en fysisk, åndelig og metafysisk håbløshed …

tager Jack til Big Sur for at bo i en vens hytte i midten af vild natur. Her vil han hugge brænde, skrive, sove. Jack er ikke den første mand med midtlivskrise der tager tilbage til naturen for at finde sig selv.

Den mest fantastiske dag var dog den, hvor jeg glemte alt om, hvem jeg var, og hvor jeg var …

Jack Kerouac er et af de fremmeste medlemmer af beatgenerationen, en litterær bevægelse der opstod i efterkrigstiden. Beatgenerationen udforskede og påvirkede amerikansk kultur. Blandt hovedtendenserne var afvisningen af det amerikanske samfunds materielle værdier, interesse for amerikansk og østlig religion, eksperimentering med stoffer og seksuel frigørelse. De vigtigste værker, såsom ‘On the road’ blev udgivet i slutningen af 50’erne.

Romanen kører dels med fortællerens bevidsthedsstrøm, og dels med tilbageblik fortalt til læseren. Kerouac har et rigt sprog, og oversættelsen er i fin overensstemmelse hermed, selvom man måske undrer sig over, at ‘a big Rumanian monster beauty of some kind’ er blevet til ’en slags stort rumænsk skønhedsmonster’, men muligvis er det det samme.

Under alle omstændigheder er det interessant at se verden gennem Jack Dulouz’ undrende og afgjort ikke-mainstream blik og følge hans søgen efter det enkle.

Digtet Sounds of the Pacific Ocean at Big Sur afslutter den amerikanske roman, men er ikke indeholdt i den danske.

Big Sur

Jack Kerouac

Oversat af Brian Dan Christensen

229 sider

Turbine

Udgivet 2021(1962)

Birte Strandby