At dvæle ved og nyde en god cocktail, er noget flere og flere finder nydelse ved. Hasse Bank Johansen og Tue Lindholt Rasmussen er to store navne når det drejer sig om coktails. Hasse har vundet utallige cocktailkonkurrencer og ejer St. Pauls Apothek, hvor Tue Lindholt Rasmussen er restaurantchef. De to står bag ”Bartenderens grundbog. Historien. Opskrifter. Tips & Tricks.”. 

De to yngre herrer brænder i dén grad for cocktails. Med bogen her søger de at give deres passion videre og dels hjælpe læseren til at bygge en god hjemmebar op og dels instruere i, hvordan man helt konkret kreerer en stribe kendte såvel som ukendte cocktails. Derudover giver bogen dig historien bag de store cocktails-klassikere. Afslutningsvis foreslår duoen hvilke cocktails, du kan servere til forskellige typer mad. Der er desuden henvisninger til webshops og interessante steder, du bør besøge hvis du er ude at rejse og har stor interesse for at smage lækre cocktails. 

Første del af bogen handler om cocktailens historie. Begrebet har eksisteret i mere end 200 år. Historien tager sin begyndelse i USA. Cocktails havde sin gyldne tidsalder i 1800-tallet og frem til 1920, hvor spiritusforbuddet blev indført i USA. Siden fulgte Anden Verdenskrig og det satte også sit præg på cocktail-kulturen. Efterkrigsårene hyldede ikke cocktailen. Men i de senere år er der sket en opblomstring og fornyet interesse. Den gode cocktail med udsøgte kvalitetsprodukter har vundet indpas igen. Måske er det fordi, det er en kærkommen mulighed for at fokusere på fordybelse, ro og nydelse?

Hasse Bank Johansen og Tue Lindholt Rasmussen er også yderst kvalitetsbevidste. I bogens næste afsnit om hjemmebaren, hvor vi dykker ned i spiritus, er det tydeligt at de to sværger til det ypperste, når der skal laves cocktails. I afsnittet om spiritus får læseren tips til hvilke slags spiritus, der er et must at indkøbe til basisbaren og hvilke, der kan være dejlige at have, hvis man vil investere i den udvidede hjemmebar. Endelig er der forslag til spiritus, der løfter ens hjemmebar til det rene luksus.

I gennemgangen af spiritusprodukter er de sorteret efter typer som fx bourbon, whisky, gin, rom, vodka, cognac, bitters, vermouth osv. Der gives interessant viden og information – kort fortalt – om oprindelse, indhold, produktionsmetode og anvendelse mm. Afsnittet med hjemmebaren afsluttet med lidt nyttig tips til bargrej og valg af glas. 

Bogens hovedafsnit er opskrifterne. Hver opskrift har et helt opslag. Opskrifterne er sorteret i fem dele: De klassiske, De moderne, De antikke, Signatur (forfatterduoens egne kreationer; udfordrende og innovative) og Punch. Til slut får du 16 opskrifter på hjemmelavet sirup og andet godt, som du kan bruge som delelementer. Det er fx cola-reduktion, chokoladebitter, ristede peberkorn, akaciehonningsirup mm. 

Der er tale om en flot og indbydende cocktailbog med interessante opskrifter, der laves på den originale måde. Bogen henvender sig så afgjort til den seriøse cocktailentusiast! Alle bogens opskrifter er ledsaget af smukke fotos, der emmer af stemning og velsmag. Det er tydeligt at cocktailkulturen associeres med slow-living, kvalitet og omhyggelighed. Måske er opskrifterne i sig selv ikke altid voldsomt komplicerede, men de fordrer altid de bedste råvarer. Ofte skal der være styr på forberedelse af diverse sirupper og friskpresset saft eller frosne glas. At lave en god cocktail er ikke venstrehåndsarbejde! Du skal have lyst til at nørde med de gode smage i glasset. 

”Bartenderens grundbog. Historien. Opskrifter. Tips & Tricks.” giver dig i dén grad lyst til at smage og opleve verden gennem cocktailglasset. De fleste cocktailopskrifter er ledsaget af en kort fortælling om historien bag den pågældende cocktail, hvilket er uhyre fascinerende. Jeg kan imidlertid savne, at de to dygtige bartendere ved hver cocktail sætter nogle ord på smagsprofilen, så jeg lettere kan vurdere hvad, der måtte være i vente. Når det er sagt, så frister billederne og hele den smukke, gennemførte bog mig som læser. Jeg får lyst til at pifte min næste weekend op med en forfriskende cocktail. At læse i bogen her giver både associationer til Agent 007, der sidder med sin yndlingscocktail – en Vesper – og til Tom Cruise i rollen som bartenderen Brian Flanagan i filmen ”Cocktail”. Det er med andre ord en stemningsfuld og skøn oplevelse at dykke ned i alverdens lækre cocktailopskrifter og fortællingerne bag disse. Det kan klart anbefales. Skål! 

Bartenderens grundbog

Historien. Opskrifter. Tips & Tricks

Forfatter: Hasse Bank Johansen og Tue Lindholt Rasmussen

Forlag: TURBINE

228 sider, illustreret i farver. Hardback

Udgivelsesdato: D. 2015-04-29

Seneste oplag: 6. oplag, 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg