Den svenske kok står bag bagebogen ”Bagværk – Snegle og snurrer, boller og brioche”. Til daglig ejer Daniel Lindeberg ”Lindeberg Bageri & Konditori”, der er beliggende et stykke udenfor Stockholm. Nu kan danske læsere og hjemmebagere høste godt af hans store viden og kreativitet. Så er du til duften og smagen af blødt brød, er det nu du skal læse med!

I vores svenske broderland kan de noget særligt, når det kommer til bage bløde ”bullar” og så er også dem, vi kan takke for de skønne snurrer, der holder perfekt på det saftige fyld. Svenskerne har – som også vi – en sød tand. Med bogen ”Bagværk – Snegle og snurrer, boller og brioche” får du 45 opskrifter på skønt portionsbagværk af den søde slags. I tilgift øser topkonditor Daniel Lindeberg generøst ud af insidertips til hvordan professionelle lykkes perfekt med bagværket, så også du kan bage perfekte snurrer, snegle og andre gode sager. Og han ved, hvad han taler om! Før Daniel Lindeberg startede sit bageri og konditori op, havde han i en årrække Michelin-restauranten ”Frantzen/Lindeberg” i Stockholm.  

De 45 opskrifter i bogen laves ud fra fem grunddeje: hvededej, vallonsk dej, briochedej, croissantdej og safrandej. Allerede her vil du nok spidse øre. Hvad mon vallonsk dej og safrandej er og bruges til?! Vallonsk dej beskrives i bogen som en mellemting mellem almindelig hvededej og den fede briochedej. Den indeholder både store mængder smør og sukker. Dejen hæver på både gær og bagepulver. Trods sit navn har den ikke noget at gøre med Belgien. Safrandej kender vi fra julen og luciabrød. Men smagen af det eksklusive og aromatiske krydderi fortjener at blive bragt meget mere i spil i de danske køkkener. Derfor er det fantastisk at se forskelligartede bagværk på safrandej optræde i bogen. 

Forud for bogens opskriftsdel er et forord. Derpå følger et afsnit med grundopskrifter på gode sager såsom creme, vaniljesukker, karamelsauce etc. Læseren kan med stor fordel tage sig tid til at læse afsnittet ”Før du går i gang” og få små nyttige tips og tricks fra den svenske mesterbager om alt fra glutenprøve, trelagsfoldning og Youtube-film. 

Bogens opskriftsdel består af fem dele, der er fordelt på de fem forskellige dejtyper. Alle opskrifter i bogen præsenteres med en introduktion, der forklarer lidt om opskriftens baggrund og bagværkets smag. Selve opskriften er pædagogisk præsenteret i punktopstilling. Forfatteren er detaljeret i sin beskrivelse af arbejdsprocessen. Det hjælper til at sikre det bedst mulige resultat. Layoutet understøtter den fine formidling og gøre det overskueligt for læseren. Dog savner jeg hist og her at arbejdsprocessen er vist i trin-for-trin-billeder, så nye eller særligt udfordrende tekniske processer bliver anskueliggjort. Uden noget visuelt kan det være svært at hoppe ud i helt nyt. 

Opskrifterne er et skønt miks af kendte klassikere fra konditorier rundt omkring i storbyer, særligt typiske svenske bagværk og så de mange mere moderne bagværk med et tvist. De har Daniel Lindebergs tydelige signatur. Det er især blandt sidstnævnte, at alt det sjove sker! Blandt klassikerne finder du fx pain au chocolat og croissanter. I gruppen af svensk bagværk mærker du broderlandets kærlighed til kardemomme, safran, blåbær og marcipanmasse (den fra påskens semlor). Når Daniel Lindeberg rigtig slår sig løs, kan du se frem til nogle yderst kreative og også finurlige kompositioner, hvor han modigt fusionerer forskellige kager (eller rettere sagt er det delelementer fra dem). Kunne det friste med en blåbær- og citronsnegl? Eller hvad med en toscasnegl?! Mit mundvand løber når jeg læser opskriften på snickers-snegle med både vaniljecreme, peanutbutter, karamelsauce og chokolade. Kan det blive bedre? Ja, det skulle da lige være for toppingen med karamelsauce og havsalt. Velbekomme. Er du ved at have dannet dig et billede af bogens lækkerier. Mums! 

Det er umuligt at læse Daniel Lindebergs nye bagebog uden at tænderne løber i vand. Hvis du er kage- og bageglad, er der al mulig god grund til at forkæle dig selv – og dine omgivelser – med denne skønne bog. Svensk bagværk fortjener i højere grad at blive tilføjet til danske hjemmebageres repertoire. 

Som bager er Daniel Lindeberg generøs med fyld og fedtet stads af netop dén slags, der gør lækkerierne ekstra søde og gode. Med andre ord: Her er garanti for fedtede fingre og højt blodsukker. At han også kan formidle opskrifterne, så de trods detaljerne virker tilgængelige er al ære værd. Oveni giver han dig en god kagehistorie med, som giver liv til hele bogen. Hele vejen igennem får du en smagfuld bog! 

Bagværk

Snegle og snurrer, boller og brioche

Forfatter: Daniel Lindeberg

Oversættelse: Sigurd Toftdahl Terkelsen

Forlag: Turbine

174 sider. Hardback

Udgivelsesdato: Den 27. maj 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg