Nils Thorsen er kendt af Politikens læsere som en dygtig interviewskribent. Nu kan vi møde et udpluk af hans mange portrætter af kendte danskere i bogen “Andre mennesker” med undertitlen ”11 portrætinterview om livet og veje igennem det”. De elleve interviews har alle været bragt i Politiken indenfor den seneste håndfuld år.

De elleve portrætterede danskere spænder vidt og bredt. Her er fx politikeren Ritt Bjerregaard, forskeren Eske Willerslev, afdøde forfatter Klaus Rifbjerg, skuespiller Søren Sætter-Lassen og formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard.

Nils Thorsens portrætter er kendetegnet af, at han giver god plads og rum til personen han interviewer. ”Andre mennesker” er en bog, der giver taletid til de personer, der er havnet i Nils Thorsens røde stol. Og røde stol er så meget sagt. For han er kun sjældent kritisk eller borende. Men måske er det netop styrken; at vi her får lov at komme tættere på de pågældende personer, sådan som de selv gerne vil fortælle – godt hjulpet på vej af Nils Thorsen.

Interviewene er letlæselige og tager os med bag om personernes offentlige rolle. Vi får indblik i deres opvækst og baggrund, ligesom Niels Thorsen undersøger hvilke tanker, de gør sig om den vej livet førte dem og det, de har opnået. Det er interessant og oftest overraskende læsning.

Nils Thorsen skriver levende og evner at vinkle stoffet, så læseren dels kan nikke genkendende til mange ting ved den pågældende person, og dels bliver beriget med mange nye oplysninger og detaljer. Særligt evnen til at formidle de refleksioner, som interviewpersonen sidder og gør sig over eget liv, er fornemt skildret. Indimellem er det næsten rørende at læse, hvordan de kendte dansker kæmper med livet på godt og ondt, som du og jeg. Men ”Andre mennesker” er også lærerig læsestof, når vi fx inviteres med indenfor hos politikeren, hos forfatteren, forskeren og videnskabsjournalisten. Takket være artiklernes længde har de ganske enkelt en vis tyngde, trods det at de er letlæste. Dog savner jeg, at forfatteren stiller flere kritiske spørgsmål. Et portræt bør være mere facetteret. Men glæd dig til en underholdende, oplysende og særdeles velskreven portrætsamling. Den er perfekt til gavebrug, hvis du ikke kan udvælge én biografi.

Andre mennesker

Undertitel: 11 portrætinterviews om livet og veje igennem det

Forfatter: Nils Thorsen

Forlaget AJOUR

224 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: august 2016

Anmelder: Nønne Lønne Votborg