”Aftenland” er skrevet af af svenske Therese Bohman, der tidligere har været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2015 for romanen ”Den anden kvinde”. I ”Aftenland” kredser hun igen om det udfordrede og komplicerede kvindeliv.

Hovedpersonen i ”Aftenland” er den kvindelige professor i kunsthistorie Karolina Andersson. På papiret er hun succesfuld. Inderst inde føler Karolina sig usikker, og tvivler konstant på sig selv uanset om det fagligt eller privat. Hun er lige flyttet fra sin samlever og befinder sig i en sårbar position, da hun som vejleder bliver betaget af sin ph.d.-studerende Anton. Anton har gennem et år skrevet på en afhandling om en hidtil ukendt kvindelig kunstner, Ebba Ellis, som vil revolutionere den svenske kunsthistorie, men uden at Karolina har set noget konkret resultat.

Karolina lader sig langsomt betage af Anton. Han fortæller om sin opdagelse af en ukendt brevveksling mellem Ebba Ellis og en anden stor kunstner, Franz von Stuck. Det kan revolutionere den svenske kunsthistorie, fordi det dokumenterer, at sidstnævnte fik sin inspiration fra en kvinde. Opdagelsen kan derfor få stor indflydelse på både Antons men også Karolinas karriere. Men som tiden går, opdager Karolina at Anton ikke er troværdig.

”Aftenland” er en fortælling om at tvivle på sig selv og være rastløs. Men det er også en roman om prisen ved at lade sig narre. Hovedpersonen Karolina kæmper med sit selvbillede og sin selvforståelse. Hun er en succesfuld akademiker, men sammenligner sig selv med andre og lider b.la. under, at hun ikke har stiftet familie. Tværtimod har hun tendens til at være utro, når hun er i et forhold. Hendes sorger drukner hun gerne i vin. Det er svært for hende at finde roen og tilfredsheden. Måske er det derfor, at hun lader sig forlede til at tro på Anton.

Therese Bohman har tydeligvis viden om kunst, og hun er så afgjort dygtig til at skildre kvindelivets karakteristiske udfordringer. Alligevel fremstår hendes tredje roman ikke helt troværdig. Jeg tvivler på, at en dygtig professor vil falde for sin unge ph.d.-studerendes fusk. Det virker for søgt. Hvor ville jeg gerne købe præmissen og tro på fortællingen. Therese Bohman skriver nemlig levende og medrivende. Skildringen af Karolinas skrupler og ensomhed er fascinerende læsning. Men helt i mål kommer Therese Bohman desværre ikke denne gang.

Aftenland

Forfatter: Therese Bohman

Oversættelse: Liv Camilla Skjødt

Forlag: Gyldendal

246 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 15. feb. 2018.

Anmelder: Nønne Lønne Votborg