Vores vandring forløb i det store hele godt – udover varmen, sulten, tørsten, trætheden, vablerne under vores fødder, det ufremkommelige landskab …

I 1916 rammer Første Verdenskrig også Mellemøsten. Abram bor i Tell elMuqayyar i Mesopotamien, det tidligere Ur, hvor Bibelens Abraham boede, før han drog til Kanaan. Abrams far der er religiøs leder i Tell elMuqayyar bliver klar over, at Abram, hans yngste søn, er en reinkarnation af Bibelens Abraham og udvalgt af Gud til at lede sit folk til Kanaans land, som hans navnebror gjorde det 4.000 år tidligere.

Abram føler sig ikke særligt udvalgt, og til sin fars bekymring er det aldrig lykkedes ham at føle noget, når de sammen har besøgt Jerusalem og Mekka.

Byer med en kraftig muggen lugt af en fjern og uforsonlig fortid.

Til sin fars fortvivlelse har Abram en overraskende prosaisk tilgang til troen:

Således var det, Guds kærlighed ville have had mellem mennesker og splid i verden.

Men Abram er forudbestemt til at blive den nye profet der skal befri menneskene fra sig selv og skabe en ny verdensorden, når nationerne er færdige med at bekrige hinanden. Hele klanen begiver sig afsted på rejsen, næsten fyrre familiemedlemmer, et halvt hundrede hyrder og frigivne slaver og en meget stor flok får.

Det går langsomt, de skal undgå krigsområder og har spejdere ude, og når de slår lejr, holder de råd om mulighederne for den videre færd. Rådene ledes af Abrams far, og det er i sig selv hele romanen værd, når Lot, Nahor og Abram røber deres tanker om mulighederne for at undgå kampe, for det udvalgte folks fremtid og for chancen for at nå frem til Det forjættede Land.

Før de drager afsted er der en af Abrams større brødre, der mener, at i stedet for at sigte på Kanaans land, kunne man i bosætte sig i Harran i det sydlige Tyrkiet, hvor der angiveligt ikke er krige, og da man kommer til Eufrats bred, vil nogen gerne bosætte sig der. Alligevel fortsætter de rejsen og håber på, at Gud snart vil vise sig for Abram og give dem et tegn, en bekræftelse.

Der er store og små romaner. Abraham er en af de store. Her er Mellemøstens historie, geografi og religiøse retninger udlagt af en gudbenådet(?) fortæller med humor og vid. Her er anderledes vinkler på krige startet i Europa og skæve betragtninger om verden i dag. Årets hidtil bedste roman.

Abraham

Eller den femte pagt

Boualem Sansal

Oversat af Kim Witthoff

302 sider

Turbine

Udgivet: Januar 2022

Birte Strandby