Ny roman på gammel skabelon men med spil på alle menneskelige strenge, fint plot og et udfald der er forventeligt og godt.

Isabel er forskningsleder i et laboratorium, hvor man forsker i abers, bonoboers, sprog. De har opnået helt enestående resultater, og Isabel har samtidigt fået et tæt forhold til bonoboerne.

En voldsom eksplosion foran laboratorieindgangen – tilsyneladende arrangeret af dyreaktivister der har mistolket abernes forhold – med henblik på at befri bonoboerne rammer også Isabel kraftigt, og mens hun ligger på hospitalet, bliver aberne solgt til en anonym køber. Isabel får hjælp fra journalisten John til at finde aberne, men før de bliver lokaliseret hos et notorisk dyrefjendtligt forskningslaboratorium, toner de frem i et nyt reality show. Det øger indtjeningen markant for den fjernsynskanal, der sender showet. Et show hvor produktudvikling blandt andet består i at sætte øl ind til aberne.
Isabel, John og en hel del dyreaktivister går til modangreb mod de kyniske pengemagere, og trods pengeelitens umanerligt rådne kampstrategier opnår de retfærdighed.

Der er ikke de helt store nuancer i skurke- og helteroller, og det er symptomatisk, at Isabels forlovede både glemmer at fodre akvariefisken og vande hendes potteplanter, ligesom filmverdenens kommercielle udnyttelse af mennesker bliver understreget og bøjet i tre meter høje neonbogstaver. Rent faktuelt virker romanen overbevisende, forskeren Peter tillægges en undersøgelse som Harry Harlow beskrev i 1958 om babychimpansers behov for moderlig omsorg, og humor optræder hyppigt, som da sprogforskningslaboratoriet er tilbageholdende med at ansætte en assistent med tilbøjelighed til slang og eder, fordi man ikke ønsker, at aberne lærer noget af hendes ordforråd.

Sara Gruen
Oversat af Stig W. Jørgensen
376 sider
Bazar
Udgivet: 01.11.2011

Birte Strandby