”Højsangen” har en hel særlig plads i Bibelen. Flere undres over at finde det store kærlighedsdigt om de to elskende Salomon og Sulamit i Bibelen, da det er alt andet end en typisk bibeltekst. Kærlighedsdigtet er nemlig erotisk og emmer af passion, nydelse og kærlighed. Ikke just de ting vi, sædvanligvis læser om i Bibelen.
Bibelselskabets forlag har netop valgt at genudgivet det berømte kærlighedsdigt ”Højsangen” igen. Denne gang i en lettilgængelig nudansk oversættelse serveret i en smuk indbundet bog. Som en ekstra bonus er ”Højsangen” i selskab med tre essays, der kredser om digtets tematik: Kærlighedens væsen.
Det er forfatter og journalist Poul Pilgaard Johnsen, psykolog Mattias Stølen Due og teolog Pia Søltoft, der bidrager med hver deres refleksioner over teksten i deres respektive essays.
At læse eller genlæse ”Højsangen” er en smuk og poetisk oplevelse. Digtet er opbygget som en dialog – en sang – mellem de elskende, Salomon og Sulamit, der i digtet udtrykker deres begær og følelser for hinanden. Det er en stærk påmindelse om kærlighedens helt særlige kraft og karakter; at den både vækker stor nydelse men samtidig kan være smertelig og destruktiv.
Når du læser ”Højsangen” får kærligheden også lov at manifestere sig som fysiske lyster og begær. Der er noget velgørende og uhyre fint ved, at vi også i Bibelen får beskrevet disse lidenskaber og erotiske behov, der er en naturlig del af menneskelivet.
I Poul Pilgaard Johnsens essay tager han os med tilbage til den forliste kærlighed. Kærestesorgen er tung at bære. Han drager paralleller mellem det irrationelle i troen og kærligheden. På trods af forfatterens villighed til at bruge sig selv, står dette essay som bogens svageste element.
Psykolog og parforholdsekspert Mattias Stølen Due har tidligere udgivet bogen og bestselleren ”Pas på parforholdet”. Mange kender ham også som klummeskribent i Berlingske og frontfigur for Center for Familieudvikling. I ”Salomon og Sulamit i parterapi – nye vers i kærlighedssangen” får vi stof til eftertanke. Essayet har form som et brev skrevet til parterapeuten fra et par i problemer; vor tids Salomon og Sulamit.
Mattias Stølen Due sætter b.la. ord på det særlige ved forelskelse. Han beskriver, hvordan forelskelse kan blive en hæmsko, når man ikke vil acceptere at den er en flygtig tilstand, men insisterer på at den skal vare ved. Vi bliver nænsomt ført igennem psykologens refleksioner om forskelle på kærlighed og forelskelse. Det er en vigtig påmindelse om at udvise tålmodighed – både mod sig selv og sin partner.
Pia Søltoft runder flot og formfuldt af i ”Kærlighedens manifest”. Det er – også – en klog og varm beretning om det at elske. Hun er inspireret af store filosoffer som fx Kierkegaard, Alain Badiou, Aristoteles, Platon ligesom hun trækker tråde til Bibelens øvrige tekster i sit forsøg på at afdække kærligheden. Som Poul Pilgaard Johnsen pointerer hun det fælleskarakteristika som deles af kærlighed og Gud (troen). Det er en usynlig kraft.
”Højsangen” er i sig selv en kort lille bog, men den har reelt et kæmpe format som en dør til bedre at forstå og begribe kærligheden. Jeg blev både dybt rørt og klogere udi at forstå hvorfor vi er drevet af kærligheden og hvornår, det måske ikke gør os godt. Denne fine bog vil være en skøn gave til din allerkæreste. Eller du kan forære den til det næste brudepar, du får lov at fejre!
Sange til kærligheden
Bibelen og flere bidragsydere
Forlag: Bibelselskabets Forlag
72 sider. Indbundet.
Udgivelsesdato: 1. 2. 2019
Anmelder: Nønne Lønne Votborg