Hvorfor ifører en almindelig amerikaner, en hvid familiefar uden interesse for politik, sig skudsikker vest og skarpladt våben for at føre an i angrebet på Kongressen? Guy Reffit hører til i middelklassen, han er gift og har tre børn, og det er egen hans søn, der har fortalt FBI at Reffit var med i stormen på Kongressen.
Steffen Kretz tager udgangspunkt i familiens splittelse og sætter den i relief til den splittelse USA oplever i disse år. For Guy Reffit begynder den nye interesse for politik med valget af Obama. Det matcher dårligt Reffits texansk-konservative baggrund, og da Trump kommer ind på arenaen, ser Reffit sin ønskepræsident. Det meste af vejen støttes han af sin kone, men hvad angår Trump er de uenige. På nettet finder Reffit ligesindede, og han bliver medlem af The Three Percenters, en væbnet milits.
Trumps nederlag efterfølges af konspirationsteorier om valgsvindel, og for både Reffit og de 900 andre der blev anklaget i forbindelse med stormen på Kongressen gælder det, at de har følt sig i deres gode ret til at handle, som de gjorde. Ellers havde de næppe lagt deres selfie-fortællinger om begivenhederne på nettet. De mange optagelser bliver siden brugt som bevismateriale i retssagen.
Reffit er en side af historien. En anden vinkel leveres af Stephen Prince der er styrtende rig. Han gør sig blandt andet bemærket ved at være medlem af Patriotic Millionaires – i bogen omtalt som en af ‘de mest usandsynlige lobbygrupper i USA’. Det er en gruppe der arbejder for at få Kongressen til at hæve skatten for meget rige mennesker som dem selv. Patriotic Millionaires vil gerne være med til at finansiere de fælles institutioner, de vil lukke hullerne i skattelovgivningen, og de vil have de store koncerner til at betale skat.
Begge de to mænd – Reffit og Prince – er kommet på banen på grund af den voksende ulighed i USA. Vi kender også til uligheden i Europa, men som andet i USA er dimensionerne mere voldsomme. De fattige er blevet fattigere de sidste 40 år, de rige er blevet rigere, endda meget rigere, og de tre førende rigmænd, Bezos, Musk og Gates, har tilsammen lige så mange værdier som de fattigste 150 millioner amerikanere.
Steffen Kretz nævner i den forbindelse, hvordan en gruppe rige mennesker på Sea Island kunne lægge pres på lovgiverne og blive fritaget for ejendomsskat. Desværre var det ejendomsskatten, der finansierede de offentlige skoler. Michigans lokale parlament præsenterede et andet gruopvækkende eksempel ved at bøje sig fra pres fra velhavende borgere og aflyse en skatteforhøjelse, der skulle have været investeret i blandt andet sikkerhedsinspektion af vandforsyningen i byen Flint. 12.000 børn blev udsat for blyforgiftning via vandforsyningen. Uligheden har katastrofale konsekvenser. Er man rig nok, kan man købe en politiker. Er man fattig, har man ikke råd til at blive syg, og man kan ikke længere forvente, at ens børn får en lysere fremtid end en selv.
Den amerikanske drøm fungerer ikke længere. Ikke umiddelbart i hvert fald, men Kretz har alligevel talt med en superrig, Scott Arant, der mener, at den store rigdom hos den ene procent alene er udtryk for succes, og hvis man slipper markedskræfterne fri, så sætter man også mennesket fri. Det var det, Reagan og Thatcher fik påbegyndt. I Europa har man så nogenlunde forstået at styre kapitalismen, men i USA er den ved at æde demokratiet.
Steffen Kretz kommer også ind på skoleskyderier, våbenlovgivning og andre facetter i The American Way, som vi helst ikke burde importere. Sidst men ikke mindst berøres magtfordelingen i verden, og hvordan USA vil fungere fremover – for eksempel med en ny præsident i stil med Trump.
Storm på vej er svær at lægge fra sig, personlig nok til at være dybt vedkommende for læseren, og strengt taget en seriøs advarsel mod overdreven liberalisme. Julegaven til din politiker.
Storm på vej
Steffen Kretz
305 sider
Turbine
Udgivet: September 2023
Birte Strandby
Anmeldelse på Altinget.dk: https://www.altinget.dk/artikel/5-aer-ny-bog-er-en-velskrevet-diagnose-af-usas-splittede-tilstand