Den tragiske og for Danmark pinlige historie om den lange gidseltagning som Eddy Lopez, Søren Lyngbjørn og fire andre besætningsmedlemmer fra skibet MV Leopard oplevede, efter at skibet var blevet kapret af pirater. Besætningen havde låst sig inde i maskinrummet, og Eddy udsendte derfra mayday flere gange i håb om, at blive hørt af et NATO krigsskib, men det nærmeste NATO skib lå 250 sømil væk. Piraterne fik arbejdet sig gennem døren til maskinrummet og tog de seks mand til fange, først på MV Leopard, men siden blev de flyttet til et andet kapret skib, hvor de tilbragte de første fem måneder af fangeskabet.

Piraterne ville have løsepenge, og rederiet lovede i første omgang at sende løsesummen, men forhandlingerne gik hurtigt i stå, og besætningsmedlemmerne var ikke forsikrede, selvom de sejlede med våben i et højrisikoområde.

Historien om gidseltagningen og søfolkenes ubehagelige ophold sammen med voldelige pirater er fortalt et par gange, og der er da heller ikke de helt store nyheder i 838 dage. Blot fastslås det nok engang, at den langsommelighed hvormed sagen blev behandlet langtfra er smigrende for hverken rederi eller den danske stat. At den så heller ikke er så smigrende for Ekstra Bladet der samtidigt med Danmarkshistoriens længste gidseltagning havde Danmarkshistoriens længste kampagne for at få søfolkene hjem, er måske mere forbavsende. Men Ekstra Bladets omgang med personlige oplysninger var kritisabel, og Lopez og Lyngbjørn vandt i 2016 den sag de havde anlagt mod Ekstra Bladet for krænkelse af privatlivets fred.

838 dage i helvede er gidselaffæren set fra kaptajn Eddy Lopez’ side. Tidligere har Eva Damsgård udgivet bogen Det beskidte spil – beretningen om hvorfor der gik 838 dage før Eddy og Søren kom hjem. Fælles for de to bøger er, at man har lagt mere vægt på at få fortalt historien end på høj kvalitet i skrivningen.

Kristian Leider Olsen og Søren Baastrup

fortalt af kaptajn Eddy Lopez selv

174 sider

Turbine

Udgivet: 2016