I en tid hvor tempo, detaljerigdom og handling sædvanligvis præger børnebøgerne – og som regel også de voksnes litteratur, skiller Træet sig ud. Her er en uforlignelig ro og klar enkelhed.

På den første side kommer kaninen Bob vandrende. Han har en gulerod i den ene pote, og det eneste andet på tegningen er et træ. Siden er grågrøn, Bob er hvid, og træet nærmest sort. Dette er scenen de næste mange sider.

Det virker måske fremmedartet, men den første tekst skaber forbindelse til vores almindelige liv. Bob er på vej hjem fra indkøb og spekulerer på, hvad der er på den anden side at træet. Så kommer Hilbert ind på scenen. Hilbert er sandsynligvis en hund.

Hilbert fortæller, at der på den anden side af træet er flere træer og hunde. Det ved han, fordi han har rejst verden rundt. Bob bliver mere og mere overrasket, både over informationen men også over, at Hilbert ved den slags og, at han har rejst verden rundt. Det lyder i øvrigt mærkeligt, for Hilbert er der næsten altid, men Hilbert røber, at han kan flyve. Det lyder helt vildt i Bobs ører, og han vil frygteligt gerne se Hilbert flyve.

Historien er ikke så meget længere, men Bob har noget at tænke over, da han går hjem uden at kigge på den anden side af træet.

Træet vandt blandt flere priser Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2018. Juryens begrundelse var følgende:

“I en tid hvor alting synes at skulle op i tempo, har vi valgt at belønne en fortælling, som tør tage sin tid. I en virkelighed, hvor vi hele tiden bliver bombarderet med indtryk, har vi valgt et værk, som bruger få ord og enkle billeder til at præsentere en både morsom og dybsindig fortælling. Værket udmærker sig både ved et højt kunstnerisk niveau og ved en stor tillid til læserens evne til at undres og tænke selv. To venners passiar efterlader spørgsmålet om, hvorvidt det går an at stille sig tilfreds med andres erfaringer, eller om man måske er nødt til at risikere noget, for at få stillet sin nysgerrighed over, hvad der er uden for vores horisont. Med små detaljer og nuancer formår Bárður Oskarsson med sin billedbog Træið at skabe en sjældent fornøjelig læseoplevelse for både store og små og får derfor dette års pris.

Træet

Bárdur Oskarsson

Oversat af Hugin Eide

40 sider

Torgard

Udgivet: 2018

Birte Strandby