Hvad har Dian Fossey, Neil Armstrong og Amelia Earhart til fælles?

Ifølge 10 vilde ekspeditioner valgte de at følge en højtflyvende drøm, ligesom de syv andre personligheder i bogen.

Dian Fossey skiller sig ud; hun tager til Rwanda for at studere bjerggorillaer og er basalt set en af årsagerne til, at verdenssamfundet har fået øjnene op for bjerggorillaer, der nu har oplevet en lille fremgang.

De øvrige ni helte og heltinder i bogen er involverede i ekspeditioner såsom at sejle jorden rundt i sejlbåd, eller med fly, nå toppen af verdens højeste bjerg eller være første mand på månen.

De vilde ekspeditioner er beskrevet i et enkelt sprog med de mest nødvendige fakta og ledsaget af illustrationer der belyser historien. For eksempel er der et smukt billede af Thor Heyerdahls Kon-Tiki i rum sø. Et lignende billede finder man i historien om 24-årige Ellen MacArthur der sejlede jorden rundt alene i sejlbåd, men der er også portrætter og i kapitlet om Alan Eustaces spring fra heliumballon fra 41 kilometers højde ledsages historien af en slags humoristisk tegneserie.

Formålet med bogen er at inspirere børn og unge til at være nysgerrige og forfølge deres drømme. Historierne er også ganske inspirerende, de er let læst og rummer ikke mange overflødige ord, og de fleste af ekspeditionerne omfatter gode spændingselementer som eksempelvis Fritjof Nansens svømmetur mellem isflagerne for at forhindre ekspeditionens kajakker i at flyde væk eller Ellen MacArthurs nattesejlads – som at køre bil med 160 kilometer i timen uden forrude, vinduesvisker og lygter.

Der er også referencer til vores verdenshistorie, herunder våbenkapløbet mellem USA og Sovjet i forbindelse med månelandingen.

10 vilde ekspeditioner

Pia Strømstad

Oversat af Line Beck Rasmussen

Illustreret af Trond Bredesen

64 sider

Straarup & Co

Målgruppe: 9+

Udgivet: 2019

Birte Strandby