Forfatter og dramaturg Camilla Hübbe, som bl. a. er kendt for de populære børnebøger om Cirkus Saragossa – der på et tidspunkt kommer som film – og har været medforfatter på TV-serien Nynne, har nu skrevet en ungdomskrimi: SOS Gilleleje. SOS dækker ikke alene nødsignalet Save Our Souls, men står også for hovedpersonernes navne. De tre unge teenagere, Sigga, Osvald og Simon, får virkelig fingrene i grønthakkeren når de giver sig i kast med dødsensfarlige nazister.
Simon fra Nørrebro er lige flyttet til Gilleje, hvor hans mor har arvet et hus, og han synes, det er den totale nedtur. Der er absolut nul at lave i det hul. Den stejle skrænt ned mod kattegat er et glimrende symbol på, at han er forvist til verdens ende – og så er han endnu en gang blevet prakket på at lave historieopgave om Anden Verdenskrig. Da Simon er sprit ny i klassen, har læreren smidt ham i en gruppe med Sigga og Osvald for at skrive en interessant opgave om Anne Frank – som om…..!
En aften ser Simon en mystisk båd landsætte nogle mennesker, men de to andre tror ikke rigtigt på, at der sker noget spændende i Gilleleje. Simon får dem med på at udspionere det hus, hvor folkene fra båden gik hen, og det bliver indledningen til et uhyggeligt møde og konfrontation med gamle og nye nazister.
Der blev sendt mange jøder til Sverige fra Gilleleje, og fortidens spøgelser fra modstandskampen huserer stadig i det lille fiskerleje. De jødehadende, nazistiske massemordere strækker deres knokkelfingre ud efter de tre unge, og kun deres sammenhold kan i sidste instans redde dem.
SOS Gilleleje er skrevet i den gode gamle ungdomskrimistil. Hverdagen er for kedelig, hvis man ikke kan stikke sin næse i andres sager, udspionere andre og finde lusk i lagkagen, så der sker noget – og det gør der sandt for dyden i Gilleleje. Her er både hemmelige gange og huler, hemmelige nazistiske loger, dystre familiehemmeligheder og hemmeligheder i det hele taget samt lidt spirende kærlighed.
En basal spændende krimi for unge, og en glimrende beskrivelse af, hvordan det føles pludselig at mærke nazismens blodige konsekvenser på egen krop.

SOS Gilleleje
Forfatter: Camilla Hübbe
160 sider
Politikens Forlag
Udg.: 19.09.09

Jan Vandall/bogvægten.dk