Denne bog er en roman og gør ikke hævd på at give en historisk korrekt skildring af politiske, militære eller økonomiske hændelser.

Skulle læseren alligevel få det indtryk, at enkelte forløb faktisk skulle være forløbet som skildret, kan dette kun skyldes en beklageligt mangel på tillid til statslige myndigheder.

Således står der i efterordet, og tilliden til statslige myndigheder kan da også få et knæk, efterhånden som man lever sig gennem denne krimi, der har afsæt i krigen i Eksjugoslavien.

En forårsaften bliver en ung mand ramt af en bil og dræbt. Det viser sig, at hans jakke i virkeligheden tilhører den kroatiske indvandrer, Zlatan, der arbejder som tjener på et hotel i Berlin, og det viser sig, at det måske ikke var bæreren af jakken, der skulle dræbes.

Den pensionerede politimand Bernsdorf går i krig med opklaringen, der bliver lang og kompliceret. Vi følger Berndsdorfs bekendt Barbara, Bernsdorf selv, Zlatan, en snakkesalig dame og en teenager, der hutler sig igennem og småstjæler, fordi hans mor er forsvundet, men som får sin helt egen tilgang til sagen.

Et fotografi fra en fangelejr i Eksjugoslavien viser sig at få betydning for opklaringen. Et af de store spørgsmål er, hvem der har leveret russisk krigsmateriel til Kroatien, for det er ikke russerne. Der er mange store modspillere i denne krimi, selv mafiaen kommer forbi, og Bernsdorf bliver hurtigt en jaget mand.

Sagen og opklaringen er på intet tidspunkt indlysende, og man skal holde fokus for at kunne følge de mange personer, og de bagvedliggende politiske intriger. Men så er det også givende.

Ulrich Ritzel

Oversat af Poul Lyk Sørensen

424 sider

Turbine

Udgivet: 19.02.2016