I 1967 udkom 003½ James Bond Junior, en enlig svale af en børnebog, der fortrinsvis blev kendt fordi den 10-årige hovedperson angiveligt var en nevø til 007 – der som bekendt er enebarn/forældreløs.

Men nu har dansk børnelitteratur fundet sin James Bond arvtager: Drengen Pelle, der synes, at Sean Connery er den rigtige James Bond og i øvrigt ved alt om hans Aston Martin.

Pelle er agent 0013, og Petra er agent 0012. I fantasien klarer de sig, især Pelle, fantastisk, men deres problemer bliver temmelig virkelige, da Petra får at vide, at hun skal på sommerferie hos en plejefamilie i Jylland, fordi hendes mor er syg.

Det er hun ikke tilfreds med, men det hjælper da Pelle får lov til at blive et par dage, så han også kan opleve det forfærdelige bondeliv, der omfatter både mobning, tyveri, hashhandel, hasarderet bilkørsel og en grov bande, der ikke går af vejen for beskidte metoder såsom at hugge mobiltelefoner fra små børn; men Pelle og Petra er behjælpelige med at få dem tilbage med deres dristige og nogenlunde gennemtænkte planer.

Der er fart og tempo over den velillustrerede bog, der nok kan holde læseren i ånde. Samtidigt inddrages alskens uretfærdigheder og sociale slagsider. Pelle kommer fra en harmonisk kernefamilie – minus en enkelt stridbar teenager, mens Petra og flere af bandemedlemmerne har tragedier med i oppakningen.

Som sine forbilleder, Sean Connery, Bruce Lee, Arnold Schwarzenegger, er Pelle lidt af en helt, og det er fint nok, men hvordan finder en 10-11-årig dreng så gamle idoler i 2014? Findes der ingen unge helteskikkelser?

Gunvor Reynberg

Illustreret af Peter Heydenreich

144 sider

Høst & Søn

Udgivet: 28.05.2014

Målgruppe 8+

Fås også som e-bog