Den 49-årige Mary Amato er en amerikansk multikunstner. Udover at være børnebogsforfatter med en lang række priser i bagagen er hun også professionel sangskriver, sanger og guitarist samt forfatter til skuespil. Amato er også producer af børne-tv og er meget anerkendt for sit arbejde med skygge-dukke-teater og som dukkefører. Desuden har hun optrådt som danser og koreograf.

Hendes bøger er oversat til adskellige sprog, og nu får vi i Danmark fornøjelsen af hendes bøger om ‘The Riot Brothers’: ‘Olfert & Olfert’.
I ‘Megasnyd og mælkesnot’ får vi tre historier om de fantasifulde brødre Karl og Max Olfert. De to knægte har altid gang i spændende lege, afsindige opfindelser og heltegerninger. De har opstillet en række for deres daglige virke Den vigtigste regel er, at der hver dag skal ske noget spændende. Ligeledes skal de hver dag finde på en mission. Sådanne missioner kan være at fange en bankrøver, afsløre en spion, vælte en ond konge og overgtage kongedømmet eller lære de andre børn i skolen at være rigtig irriterende.

I ‘Spioner og sure sokker’ er de netop på spionjagt i skolen, hvor de får mistanke om at to af lærerne er diamantsmuglere. Knægtenes fantasi løber selvfølgelig hurtigt af med dem, når de finder på spændende lege, så resultaterne af deres anstrengelser er sjældent som forventet, men skaffer dem ofte problemer på halsen i stedet for anerkendelse af deres storslåede bedrifter. Drengene har dog snakketøjet i orden og forstår ofte at sno sig ud af de lidt umulige situationer, de får sg rodet ind i – og heldet følger heller ikke sjældent de tossede og de aktive.

Karl og Max’s mor er inspektør på deres skole, men det er bestemt ikke kun derfor, at de meget ofte bliver sendt til inspektørkontoret.

Bøgerne om Karl og Max Olfert er god, gedigen og morsom underholdning for drenge og piger indtil 10-års alderen, og de er velegnede både til egenlæsning og som højtlæsningsbøger. Der er masser af ting at snakke om, og mange af de lege som de to spilopmagere finder på kan sagtens benyttes af vores egne unger til timevis af sjov underholdning – selv om vi nok ikke lige skal opfordre de små til at stoppe bønner op i næsen…
God fornøjelse!
Olfert & Olfert, 1 & 2
Megasnyd og mælkesnot
Spioner og sure sokker
Forfatter: Mary Amato
Ill.: Ethan Long
Oversættelse: Camilla Schierbeck
168 sider & 192 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 03.06.2010
4 glober

Jan Vandall