Gyser, surrealisme, vrøvl eller tankeeksperiment? Byggeriet af et bjerg i København danner rammen om en række fortællinger. Faktaafsnit oplyser om de direkte konsekvenser af bjerget såsom nye muligheder for flora og især fauna – der udsættes 12 brune bjørne i et særligt reservat, og en koloni af søpapegøjer fredes – og økonomiske konsekvenser i form af handelsaftaler og bedre branding af Danmark. Fortællingerne derimod handler om enkeltpersoner, om Flemming der på grund af svigt fra sine medmennesker bliver til magnetmanden Magneto og ender som udsmykning på en lynafleder, om Apu og Ulla der bytter vægt, og Jan Peter der bliver verdens første fuglemenneske og på sigt bidrager væsentligt til reduktion af verdens fattigdom.

Sproget er holdt i underspillet, beskrivende stil, og fremstilling af årsag og virkning præsenteret på en logisk måde. Således er familienfarens reaktion på fundet af en død havenisse – af marcipan, chokolade og lakridssnører (= tarmene) – fuldt forståelig og ikke særlig påfaldende. Alting forklares, så læseren ikke nødvendigvis har spørgsmål til de sære hændelser og driftige personer i bogen. Samtidigt tvinges læseren videre af den gennemførte mangel på forudsigelighed.

Bjerget er i øvrigt 3500 meter højt, overfladearealet er på 590 kvadratkilometer, omsætningen er på adskillige millarder om året og udover en magnetisk mand og en nisse, forekommer der også rumvæsener, der har en forkærlighed for skaldyr.

Alle fortællingerne kan relateres til bjerget, og det fascinerende er den spinkle balance mellem jordbundethed og totalt vanvid.

… han var bange nu, og denne følelse fik ham til at gå ned i SuperBrugsen …

Forkommen klatrede han ind i den højest beliggende Netto i verden …

Kaspar Colling Nielsen

176 sider

Gyldendal

Udgivet: 19.04.2010

Birte Strandby