De er fem veninder, i begyndelsen mest kun klassekammerater i 3. g: Sara, der har alt: udseende, intelligens, en hot kæreste, rige forældre, Malene der er dybt afhængig af mærkevarer og derfor har udviklet sit talent for at fjerne tyverialarmer på tøjet, Thea der er hårdtarbejdende, scorer drenge på stribe og egentligt ikke kan lide sex, Kristina der får sin samlede viden fra bøger, og derfor er lidt uforberedt på den virkelige verden og Jannie, der umiddelbart er den mest gennemsnitlige af pigerne. Bortset fra at hendes kæreste viser sig at være psykopat.

De fem beslutter sig for at tage til Bulgarien på ferie. Malene og Thea ser muligheden for at feste igennem, Kristina vil gerne ud og se på verden og de to sidste har lidt mere diffuse mål. Og det bliver, trods den efterhånden monotone barcrawling og et drikkeri, der får den tidlige James Bond til at ligne et medlem af AA, en ferie med en hel del overraskelser og efterdønninger omfattende såvel liv som død.

Handlingen er fængende nok, men personerne er svagt stereotype og deres opførsel virker overdrevet og kunstig. Der er mindre passager, hvor skriveteknikken er sat på standby – eksempelvis en episode på et diskotek, hvor Kristina og Sara er ude med to interessante ældre herrer – den ene er over 30. Skønt luften lægger op til at være om ikke mættet så i hvert fald ladet med hormoner, bliver afsnittet fremstillet som dræbende kedsommelige og uengagerede samtaler om ingenting og sprit, hvilket harmonerer dårligt med de i øvrigt charmerende beskrivelser af pigerne først i bogen.

Gyldent sand
Forfatter: Kirsten Carlsen
206 sider
Phabel/Art People
Udgivet: 11.05.2009

Birte Strandby