Roman om skyld og uskyld tydeligt opdelt i stereotyper: rige mænd med tilbøjelighed til magtmisbrug og hensynsløshed, hvad der giver sig udtryk i deres bilkørsel. Den ene er voldelig overfor sin kone, den anden voldtager unge kvinder og svindler i øvrigt med sine annonceindtægter. Romanens kvindelige hovedpersoner er enten underkuede eller fordrukne i deres ægteskaber og meget bekymrede for deres børns adfærd i trafikken. Med god ret.

Handlingen finder sted i Odense, hvor der angiveligt er mange dårlige bilister? Mindst halvdelen af persongalleriet har mistet et nært familiemedlem i trafikken – alle ofre for vanvidsbilister.

Som i Michael Douglas-filmen Dommeren ser rødt, har det resulteret i et selvbestaltet dommerpanel der tager sig af at straffe mordbilister, som samfundets retssystem ikke har straffet tilstrækkeligt. En af flosklerne – og den holder jo – er at hvis man vil myrde nogen og slippe billigt fra det, så skal man bruge bilen. Sjovt nok er der ingen i straffeklubben, der sætter spørgsmålstegn ved brug af bilen i almindelighed, og de bruger den også i deres aktioner.

Det handler om to familier, velhavende, dysfunktionelle og jævnt todimensionelle. I den ene familie er der tre sønner, og den ældste har lige fået kørekort. I den anden familie er der en datter, der lige har fået knallert. Skønt det vrimler med historier om folk der er kommet ulykkeligt af dage på grund af påvirkede bilister, er der ingen af de unge der tager truslerne alvorligt, og så går det galt.

Med til beretningen hører dommerpanelets ‘nulstilling’ af en ung vanvidsbilist, men det bliver først rigtigt uhyggeligt, da hustruen i den ene familie rent faktisk bruger sin bil som mordvåben.

Tro og Bibelen huserer flere steder som trøst og som sovepude, mens udvekslingen mellem Godhed og Ondskab kun fungerer nogenlunde. Trods tegneserieagtige figurer og forudsigelige reaktionsmønstre er romanen ikke uinteressant med sine hurtige scene- og synsvinkelskift.

Og hvis romanen kan få bare en enkelt vanvidsbilist skræmt til at vælge cyklen, så har den jo al mulig berettigelse.

Bo Frimodt

Guds møgunger og dødsengle på fire hjul

208 sider

mellemgaard

Udgivet: 2016

Birte Strandby