Den faldne djævel er sjette og sidste bind i Den Store Djævlekrig. Her samles alle trådene, og her bliver vi virkelig præsenteret for fifty shades of evil. Her er ikke bare djævle Her er Lucifer, Hades og Hel. Men det er Aziel der repræsenterer den sande ondskab, og i lighed med en anden udgave af personificeret ondskab – Voldemort fra Harry Potter – har han været død, og har siden samlet umådelige kræfter. Aziel har sat sig for at bevise, at guder ikke er evige. Det er ham, der sætter gang i Ragnarok og stjæler Tors Hammer. Filip og Satina finder tydelige spor af Aziels hærgen overalt, og på et tidspunkt bliver de nødt til selv at møde ham i djævlekrigen.

Kamp, blod og tortur er basale elementer. Selve handlingen er til at overse men de verdener, forfatteren har bygget op baseret på bibelen, græsk og nordisk mytologi rummer interessante indslag om skyld, straf, Gud og optakt til diskussioner om den frie vilje:

Den dag var jeg ikke almægtig men afmægtig. Hvis jeg var brudt ind. Det ville have betydet enden på den frie vilje.

Og om Guds eksistens – direkte fra kilden:

Beviser jeg min eksistens, vil folk ikke længere have mulighed for at vælge at tro på mig, men være tvunget til at tro.

Ifølge med Filip og Satina møder vi kendte, blandt andre Sokrates omtalt som verdens klogeste mand, og muligvis Kennedys morder:

Den eneste skyldige hedder Lee Harvey Oswald.

Ja, det siger de alle sammen. Undtagen naturligvis …

Lee Harvey Oswald. Han er også hernede?

En del tortur kommer antageligt fra kristendommens helvede, mens nogle af de fordømte sjæle straffes i det Tantalos-lignende græske helvede. De er lænket til træer, hvis grene er tynget af saftig frugt, og i det her tilfælde kan de faktisk nå frugten – sommetider.

Der er også en nyfortolkning af Jesu korsfæstelse, men ingen opstandelse, og hvad der er nyt er, at Jesu søn forsøger at myrde sin farfar.

Hvis man ikke er stærkt troende katolik, kan bogen anvendes som et fint udgangspunkt for religionsundervisning.

Kenneth Bøgh Andersen

Den faldne djævel

Den Store Djævlekrig 6

304 sider

Høst & Søn

Udgivet: 16.09.2016

Birte Strandby