Krimiforfatter Jakob Melander kendes fra krimiserien om politiassistent Lars Winkler. Nu har han – på opfordring af Bibelselskabet – forfattet en ny og selvstændig krimi om magt, had, hævn og kærlighed. ”Elektra” er titlen på den nye krimi, der er inspireret af bibelen. Jakob Melander har fundet inspiration i fortællingen om Kain og Abel, hvor Kain dræber sin bror pga. jalousi. Kain bliver herefter til fredløs flygtning, men Gud sætter et mærke på ham – et Kainsmærke – der betyder, man skal afholde sig fra at dræbe Kain. Ellers vil man få Guds straf.

Forventningen var derfor, at romanen om to brødre i toppolitik, og drabet på den ene af dem, ville handle om søskendejalousi. Men ”Elektra” overrasker stort i sit plot – og i sin tilgang til forlægget.

Fortællingen har politibetjenten Andreas Bjørn som hovedkarakter. Han er eks-kæreste til de to brødre Anders og Thomas Barfoeds søster. Brødrene står i spidsen for Det Radikale Venstre, der står med foden indenfor i Statsministeriet. Da Anders Barfoed findes øksedræbt i forældrenes hjem, bliver Andreas Bjørn opsøgt af sin eks-kæreste Katharina, der er lillesøster til både offer og den hovedmistænkte: Thomas Barfoed.

Andreas Bjørns eget liv er noget rod! For ti år siden mistede han sin bror Martin, der var politibetjent. Martin blev dræbt i forbindelse med et røveri mod en transport. Nu har et lignende røveri mod en transport med kunst fundet sted, men Andreas har i sin iver fået skabt fjender og er ude af aktiv polititjeneste.

Da Katharina dukker op vækkes der på ny følelser mellem de to. Men meget er på spil, og Andreas Bjørn må sande at familien Barfoed trækker et spor af hemmeligheder og løgne efter sig.

Sideløbende med fortællingen om Andreas Bjørn følges et spor, der går 43 år tilbage. Her befinder vi os i Athen, hvor den unge Johannes Barfoed – far til Katharina, Anders og Thomas – er på udvekslingsophold som ung arkæologstuderende. Han møder den unge Elektra og hendes kæreste Yannis. De unge studerende er i centrum for urolighederne, da de studerende gør oprør i 1973 og går til modstand mod juntaen. Men han hvirvles også ind i et net af løgne og bedrag.

Historien er fortalt af en jeg-fortæller, som imidlertid skifter mellem fire karakterer, dog med klar overvægt af Andreas og Johannes. Jakob Melander skriver let, fængende og med sans for dramatik. Her og der er der visse handlingsmæssige ting, der skriger til himlen. Et eksempel er, at efterforskningen af et dobbeltdrab bliver lukket ned efter kun elleve dage. Men overordnet set er fortællingen velkomponeret, spændingsfyldt og dybt fascinerende.

Bibelselskabets idé med at udgive en krimi er værd at rose. Jeg savner måske, at forfatteren i højere grad forholder sig til fortællingen om Kain og Abel. Under alle omstændigheder er ”Elektra” en rigtig page-turner med smerte, sorg og substans.

Elektra

Forfatter: Jakob Melander

Bibelselskabet

456 sider.

Udgivelsesdato: d. 30.09. 2016

Anmelder: Nønne Lønne Votborg