En ridder passer gerningen med at jage drager, befri ungmøer i nød og drage på korstog, og hvad der ikke må undervurderes: Pudse rustning. Men hans kone og søn klager over, at de ikke ved, hvordan han ser ud uden rustning, og hans hustru, Julie, er i øvrigt dødtræt af at proppe mosede lammekoteletter ind gennem visiret. Hun truer med at forlade ridderen, hvis han ikke snart kommer ud af rustningen. Det bliver ridderen ked af. Desværre er rustningen rustet sammen, og han opsøger derfor smeden, der er en meget stærk mand, men rustningen kan han ikke få af, ikke engang lave en bule i den. Så kan kun troldmanden Merlin hjælpe ham. Merlin sender ridderen ud på en længere færd ad Sandhedens Vej, der blandt andet kræver ophold på slottene Stilhed, Indsigt og Vilje. Det bliver en brutal omgang for ridderen, men han får moralsk støtte af et egern og en due i bedste Disney-stil, og som i ethvert rigtigt eventyr gives muligheden for en lykkelig slutning.

Den nøgne ridder ligner indholdsmæssigt enhver anden selvhjælpsbog, men den metaforistiske tilgang gør fortællingen underholdende, og den er heller ikke uden humor, som da vores ridder møder en ildsprudende, tankelæsende drage: Se at komme af vejen, din overdimensionerede bunsenbrænder!.

Som andre selvhjælpsbøger er der en tilbøjelighed til at tærske rundt i det indlysende, men fremstillet som ridderfortælling og eventyr er det uden kvalmende bedreviden og dermed langt mere appetitligt. Der er store spørgsmål, vi beskæftiger os med, men både spørgsmål og svar er set før, og den egentlige nyhed består i fremstillingen.

Forfatter: Robert Fisher

Oversat af Frank Robert Pedersen

110 sider

Forlag: Bazar

Udgivet: 18.03.2009