Erkendelsen af at få mindre i løn end sin mandlige kollega var optakten til at undersøge, hvordan det står til med ligestillingen. Hvordan ser det det for eksempel ud i Norge, hvor alle børsnoterede selskaber har 40% kvinder i bestyrelsen jævnfør en lov der i øvrigt forårsagede, at en del virksomheder gav afkald på børsnoteringen for at fortsætte med den hidtidige bestyrelse, og at andre fyrede mænd i bestyrelser for at gøre plads til kvinderne. Det viste sig, at der var få kvindelige kandidater til de forskelllige bestyrelsesposter, og at kompetenceniveauet generelt faldt, samtidigt med at den tilstræbte øgede mangfoldighed ingen effekt havde på bundlinjen.

I Danmark har den akademiske verden god kvindelig repræsentation blandt universitetsprofessorer, måske forårsaget af at fakulteterne modtager støtte i millionstørrelse, hvis de ansætter kvinder frem for mænd.

I slutningen af bogen taler forfatteren med en prostitueret, der fastslår at de fleste sexarbejdere har foretaget et frivilligt valg, og at samme gruppe i øvrigt høres for lidt i debatten.

Emnet er interessant og den såkaldte ligestillingspolitik i landet gennemhulles som en si. Forfatteren har anlagt den uvidendes spørgende holdning lidt i lighed med Michael Moores naive tilgang til sine samfundskritiske film. Det afslører megen hykleri på området, men det bliver trivielt så ofte at læse sætningen: Måske havde jeg misforstået det, og forfatterens egen person fylder rigeligt i sammenhængen.

Emnet angribes humoristisk: Kapitel fem, hvor jeg lærer hvordan man kastrerer sin mand uden at give afkald på sin offerrolle – men humoren er tyndbenet, og bogen kunne have været skrevet på 100 sider uden at miste informationsværdi.

Den dag, jeg opdagede, jeg var undertrykt

Forfatter: Leny Malacinski

208 sider

Gyldendal

Udgivet: 17.09.2009

Birte Strandby