Folk kan antage mig for at være en blanding af den socialistiske retfærdighedsforkæmper for de svage, fattige og sårbare i samfundet, Peter Sabro, og den generte dværg fra Snehvide og de syv der mangler i højden.

Martin er en af samfundets sårbare. Han lader sig bruge af den skønne Elena, pjækker fra sin HF og fører dybsindige samtaler med sin onkel der hader mælkebøtter. Umiddelbart ligner det ethvert andet teenageliv, men Martin lider af angst, og selv om han i perioder har overblik, klarsyn og nærmest en slags visdom, har han vanskeligt ved at tage sig sammen, og andres selskab er tæt på at kvæle ham.

Elena søger trøst hos ham, da hun har problemer med kæresten, pjækkeriet tager overhånd, og Martin får en advarsel og et råd om at kontakte en psykolog. Langsomt med psykologens hjælp nærmer vi os sagens kerne. Hvorfor har Martin det så svært? Der er flere grunde, en af dem hænger sammen med en led stedfar, men her får Martins mor trods alt gjort kort proces.

Værre bliver livet, da Martins bedste ven får problemer. Eller måske har han hele tiden haft dem, og Martin har bare ikke kunnet se dem?

Martin er ærlig og observant. Sproget gengiver fint hans tanker, og det lykkes også forfatteren at belyse, hvorfor Martin sidder fast i en hverdag, han ikke helt synes, han kan styre. Der er gode tilløb til humor, ikke mindst da det viser sig, at Martin er venner med Elenas bedstefar – uden at ane hvem han er.

Unge med angst er ikke noget nyt fænomen i hverken virkeligheden eller litteraturen, og det kan være vanskeligt at skrive om, men det lykkes forfatteren at formidle det godt her.

De sårbare

Thomas Alexander Jensen

177 sider

Brændpunkt

Udgivet: August 2022

Birte Strandby