Michael Dobbs har også skrevet Cubakrisen – Kennedy, Khrusjtjov og Castro på randen af atomkrig og Fra verdenskrig til kold krig. Fra Jalta til Hiroshima – 6 måneder i 1945. Sovjetunionens fald er udgivet på engelsk i 1996 og har som de to senere værker en omhyggelig og omfattende beskrivelse af hændelser og forløb, ydermere er Sovjetunionens fald spændende, velskrevet og lidt af en pageturner.

Michael Dobbs’ historiske værker er så meget mere overbevisende, fordi han selv har været der, har mødt Gorbatjov og den polske elektriker, Lech Wałęsa, på Leninværftet i Gdansk. Ydermere var Dobbs til stede ved Titos begravelse og dækkede siden Østeuropa og Sovjet som journalist. Det har givet en særlig forståelse for det Sovjetunionen der trods voldsomt omdømme og truende fremtræden udadtil var stagneret indadtil. Bresjnev var syg og træt, og det samme kan man sige om den russiske administration illustreret af blandt andet usbesiske lederes årlige indberetning af fiktiv bomuldshøst, mens budgetpengene til byggeri af de fiktive jernbanelinjer og fabrikker var ægte nok.

Eller: Brødpriserne var understøttet af staten og var derfor lavere end de tilsvarende kornpriser, hvorfor det for bønderne var logisk at fodre dyrene med brød.

Det russiske miljø var klar til forandring, og da Sovjetunionen i stedet for at understøtte den russiske middelklasses begyndende velstand kastede sig ud i våbenkapløb med USA og krig i Afghanistan, blev det hele tabt på gulvet. Strejkerne i Polen, ulykken i Tjernobyl og den paranoide nedskydning af et koreansk passagerfly var markører under forløbet, men grunden havde Sovjet selv lagt med sin klub af forstenede ledere.

Murens fald markerer østblokkens ophævelse, men i december 1991 bliver opløsningen af unionen mellem sovjetrepublikkerne officiel.
Gorbatjovs fratrædelsesgodtgørelse omfatter hvad der svarer til 40 dollars om måneden, en limousine og en håndfuld livvagter.

Mange af medspillerne i Sovjetunionens fald er præsenteret med karriere og holdninger, og ikke mindst Gorbatjov og dennes tid ved magten er interessant læsning.

Michael Dobbs

Oversat af Hans-Jørgen Birkmose

540 sider

Informations Forlag

Udgivet: 18.03.2016

Birte Strandby