Arvesynden er et liv fortalt på vers – ikke kun et liv men en bid slægtshistorie om en familie med stærke kvinder og svage mænd, storforbrugere af stoffer, piller og livslede.

Stroferne kommer kronologisk, og de fleste slutter med en præcisering af, hvor i historien vi befinder os:

Adolf Hitler var netop blevet valgt

som Führer

eller

mens

otte tusinde amerikanske nye soldater

lander

i Sydvietnam

Fortællingen ledsages af musikreferencer, så man ved om, det er Dodo and the Dodos eller Raquel Rastenni, der er på toppen det år.

Hele resultatet er poetisk, og når et liv fortælles således, lægges der tryk på hvert ord, og indtrykket er gribende.

Det er en livshistorie fra Arne Olsens fødsel til fødslen af et nyt barn – muligvis Arne Olsens søn, eller er der tale om en genfødsel?

Ind i mellem er der skolegang:

vi får altid kikskage

og sodavand

ellers gad vi heller ikke

gå i skole

Der er også en barndom, hvor den lille Arne skal forsøge at lokke piller ud af apotekerne til sin mor. Faren er blevet smidt ud fra hjemmet, og moren slår sig i stedet sammen i en uhellig og voldelig alliance med farens lillebror.

Siden er det en afklaring af seksualiteten, en uddannelse som frisør og en kamp med Bøssernes Befrielsesfront. Her er den historiske markør Rock Hudson der var en af de første kendte der døde af Aids:

og vi forstår ikke

når historien kan fortælle

BOMBEN er fremstillet

og mennesket har gået

på månen?

Og Arvesynden handler selvsagt også om den store kærlighed, der i første omgang omfatter en kæreste med idoler som Keld og Hilda Heick, Peter Belli – og ender med at blive kvalt i desserter og kedsomhed.

Arvesynden

Arne Ziebell Olsen

Versroman

268 sider

Skriveforlaget

Udgivet: 2016

Birte Strandby