… en billedbog skal have en historie, der hænger sammen, nogle personer der bliver levende, et sprog, der er til at forstå, nogle illustrationer der er sjove, enkle og karakteriserende – og det hele skal fungere sammen.

Det skrev Pil Dahlerup i en artikel i halvfjerdserne, og skønt bogen ’Jeg har 1 2 3 blomster i mit hår’ kun omfatter en sætning – nemlig titlen – så lever den alligevel op til de fleste af Pil Dahlerups forventninger.

Hovedpersonen er en lille glad pige i lyserød kjole omgivet af farvestrålende blomster, roser på side 1, valmuer på side 3, stedmodersblomster på side 5. På højresiderne ser vi den lille pige, der fodrer en kanin, hopper i vandpytter i gule, prikkede gummistøvler, løber på løbehjul,  gynger. For hvert dobbelt opslag har den lille pige en blomst mere i håret, og således når vi efter et sand hav af blomster frem til ti blomster i den lille piges hår.  Blomsterne har de farver, der oftest har i naturen, mens den lille pige fremstilles i utallige nuancer i lyserød, pink og rosa.

Fordelen ved en sådan tekstløs billedbog – tallene står dog på siderne – er at der er mulighed for fortolkning, en fortolkning som måske med fordel kan overlades til barnet. Den voksne fortolkning vil umiddelbart være, at pigen er glad og laver mange sjove ting i sine blomstrede og lyserøde omgivelser. Illustrationerne er trods deres overvældende feminine demonstration relativt enkle med få ting eller dyr på hver side.

Det er en sød, meget farvestrålende og meget robust bog, der nok ville kunne vække interesse hos den to-tre-årige (pige).

Stine Rosenberg

24 sider

Turbine

Udgivet: 25.06.2014

Pegebog 2+

Birte Strandby