Et samfund kendes på, hvordan det behandler sine svageste.
Romanen foregår i USA i 1968 og fremstiller kærligheden mellem en døvstum mand og en debil pige. Det handler om hvordan parret flygter fra Statsskolen for uhelbredeligt syge og evnesvage, hvorfor de flygter, og hvordan de trods alle odds når frem til en god tilværelse.
Lynnie, den debile pige, har ikke noget sprog. Hun har – af samme årsag – været udsat for voldtægt på Skolen, og kort efter at hun er flygtet sammen med Homan, får hun en lille pige. Lynnie bliver bragt tilbage til Skolen, men Homan forsvinder, og en ældre dame tager sig af barnet. Skønt verden udenfor Skolen er beboet af velmenende mennesker, er det først, da en journalist afslører forholdene på stedet, at omverdenen og politikerne begynder at overveje, om der findes mere værdige muligheder for anbringelse af mennesker.
Der er mange rørende og medrivende ord om de to, om venner og om et system, der oftest ligner en mur af fjender, men romanen har et problem, når den alvidende forfatter sætter sig ind i Homan og Lynnies tanker. Døvstumme Homan udvikler sig undervejs fra svagt begavet og vildfaren til snedig og selvstændig. Eksempelvis er han øjeblikkelig klar over, at en berømt tv-prædikant er en svindler uden at Homan har forudgående kendskab til hverken tv-prædikanter eller svindlere. Og det virker rimeligt avanceret, når han i sit sind kalder mønter og sedler for sølvcirkler og grønne rektangler. Det samme gælder Lynnie, der er svagt begavet, men alligevel udmærket forstår sine medmennesker: Kate gjorde noget, der hed at bede, og Lynnie vidste, at det handlede om at få nogen til at gøre sig en tjeneste. Senere lærer Lynnie at tale og virker ikke længere svagt begavet blot eftertænksom.
I modsætning til eksempelvis karakterer i Martha Christensens Vær god ved Remond, i Faulkners The Sound and the Fury eller for den sags skyld i Niels Franks Nellies bog så kniber det med troværdigheden i fremstillingen af tankerne hos de to hovedpersoner.
Bortset herfra er det en roman, der nok kan øge salget af Kleenex.
Historien om Smukke Pige
Rachel Simon
Oversat af Ulla Oxvig
372 sider
Forlaget Punktum
Udgivet: 05.09.2013
Birte Strandby