Citrontræet er en børnebog fortalt af et barn. En lille pige der er flygtet med sin familie fra Syrien til Danmark. Hendes erindringer domineres af citrontræet i hendes hjem, hendes bedsteforældre og hendes gode legekammerat. Hun husker, at hun fejrede sin seksårs fødselsdag under citrontræet sammen med bedsteforældrene. Men senere måtte hun flygte med sine forældre og søskende på grund af krigen. Hendes bedsteforældre kunne ikke komme med, og hun savner dem meget.

Hun står i nutiden i Danmark og tænker tilbage på sit liv et år tidligere. Hun husker flugten med bus og tog og til fods gennem en mørk skov. Nu bor hun sammen med familien i en lejlighed i Danmark, og hun er begyndt i skole. Skønt hun ofte tænker på det hun efterlod i Syrien, håber hun på at finde venner i Danmark.

Det er hovedpersonen selv der fortæller historien, som en syvårig ville fortælle historien til en anden syvårig. På grund af bogens emne kan det være praktisk med en voksen oplæser til at svare på spørgsmål og diskutere, hvordan verden ser ud i børnehøjde, når man er flygtning; men ellers er bogen til at læse for en begynderlæser. Her er korte sætninger og kun få lange ord.

Historien er desværre ikke så usædvanlig, men det er relativt sjældent den bliver fortalt for børn.

Det mest bemærkelsesværdige er illustrationerne der breder sig ud over alle sider i bogen. De er holdt i bløde nuancer med citrongult som den mest fremtrædende og citroner som et hyppigt motiv, men også hovedpersonens røde gummistøvler og skovens mørke tæthed er blevet til fine billeder. Nødvendig læsning for danske børn.

Citrontræet

Zoya Elnaggar

Illustreret af Leeza Sommer

30 sider

Skriveforlaget

Udgivet: 06.02.2020

Birte Strandby