Aksel Nissen sætter spot på bælgfrugter i kogebogen ”Bogen om bønner og linser”. Den praktiske lille kogebog indeholder 52 opskrifter fordelt på fire slags bønner, kikærter samt tre slags linser.

Indledningsvis inviterer Aksel Nissen læseren indenfor i sit madlavningsunivers og fortæller kort om bogen og opskrifterne. Desuden nævnes bælgfrugternes sunde egenskaber og forfatteren bemærker sine valg og fravalg af råvarer. Halvdelen af retterne er kødfrie. Forfatteren betegner dem fejlagtigt som veganske, skønt flere af dem reelt er vegetariske. De animalske opskrifter er primært med fisk og fjerkræ, men der er også nogle med oksekød. Aksel Nissen nævner, at han har medtaget dem fordi de er udviklet for lang tid siden. Af hensyn til klima og dyrevelfærd ville han ideelt set hellere have undværet disse. Det er spøjst, at forfatteren går på kompromis med sine værdier på dén måde.

Hver af de otte kapitler indeholder en introduktion til den pågældende bælgfrugt. Læseren får fortalt hvorfra bælgfrugten stammer, og der gives anvisning til tilberedning. Der er information om, hvordan næringsindholdet fordeler sig på protein, fedt og kulhydrat – men ingen information om kalorieindhold. Det er påfaldende, at forfatteren bemærker at næringsindholdet falder til cirka det halve når sorte bønner er udblødt og kogt, men han noterer det ikke ved de øvrige bælgfrugter skønt det er det samme.

Forfatteren anbefaler, at man koger sine kikærter med en bouillonterning for at få smag. Det vil i praksis være en uheldig ting at gøre, da salt aldrig må tilsættes til bønner eller kikærter ved kogning da det vanskeliggør at bliver møre. Det er langt bedre at koge dem med en suppevisk eller lign.

Opskrifterne er det, der må betegnes som hverdagsmad eller enkel gæstemad. Det er sund mad med ingredienser du kan købe i alle supermarkeder. Inspirationen kommer fra alle verdens køkkener, men der er også flere retter, der ser ud til at være egne kreative påfund.

Alle opskrifter er ledsaget af gode billeder. Ofte er der trin-for-trin-billeder der på fin og pædagogisk vis illustrerer arbejdsprocessen.

Aksel Nissen har tænkt på sundhed og klima mens han har lavet sin kogebog – uden at være fanatisk. Bogen viser, hvordan man kan integrere bælgfrugter i hverdagsretter og dermed få endnu flere proteiner. Det er sundt, billigt og klimarigtigt. Ærgerligt er det imidlertid, at forfatteren slet ikke får fortalt, at man med lethed kan erstatte en række af bælgfrugterne indbyrdes. På dén måde ville opskrifterne og kogebogen få endnu større brugsværdi.

Jeg savner, at Aksel Nissen sætter flere ord på hvor og hvordan man kan lege med de forskellige bælgfrugter. Fx er kogte linser meget lig hakket oksekød i struktur og kan med lethed erstatte det i ganske mange retter. Hvis man har styr på sin tilsmagning kan man komme langt. Aksel Nissen er ikke rundhåndet med krydderier eller smagsgivere.

Apropos smagsgiver så er det en svipser at tilføje fiskesauce i en chili sin carne. Dels er det fuldstændig uacceptabelt i en vegetarisk ret og dels giver det slet ikke mening i en mexicansk ret. Summa summarum er, at det indimellem virker til at Aksel Nissen fumler lidt rundt i sit køkken. Han er tilsyneladende usikker på begreber som vegetar og veganer. Men når det er sagt, så skal der gives point for en praktisk og tilgængelig kogebog, der er bårer frem af engagement og begejstring for bælgfrugternes fortræffeligheder.

Bogen om bønner og linser

Forfatter: Aksel Nissen

Forlag: Mellemgaard

132 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: 9. 12. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg