Hvad er det der med klimaet? Det gør Jesper Theilgaard rede for i denne smukke bog med fantastiske billeder – en del af dem leveret af National Geographic. Dermed skulle billedkvaliteten være på plads.

Bogen indledes med et afsnit om, hvad vejr er for en størrelse. Herefter er den en gennemgang af de mere usædvanlige hændelser, vi har oplevet de senere år: Oversvømmelser i Prag, 142 mm regn på halvanden time i Gråsten, cyklonen Catarina, men ikke tsunamien i Thailand. De forskellige katstrofer er opdelt efter kontinenter og de fleste efterfulgt af en forklaring på fænomenet.

Efter denne gennemgang der fylder det meste af bogen, er der en vurdering af, hvad der påvirker klimaet, begyndende med Deccan Trap-udbruddet der for 65 millioner år siden angiveligt skulle have udryddet mere end halvdelen af alle de arter der fandtes incl. dinosauerne. Dvs. at et højere kuldioxidindhold i atmosfæren grundet vulkanudbrud udløste en massiv udryddelse af mange dyrearter, og det er interessant i vore dage, fordi udryddelsen kan skyldes, at de højere temperaturer påvirkede reproduktionsevnen negativt. Om der dermed er forbindelse til mænds lave sædkvalitet i det 21. århundrede, er et åbent spørgsmål.

I hvert fald kan man fastslå, at da atmosfæren kun er 10 km i høj – altså en tynd hinde rundt om jordens 12.000 kilometers diameter, er det ikke helt utænkeligt, at menneskelig aktivitet kan påvirke denne. I den forbindelse er det interessant, at kuldioxidkoncentrationen lå stabilt på 280 ppm (for 1 million luftmolekyler er der 280 kuldioxidmolekyler), indtil industrialiseringen tog fart i 1800-tallet, mens den nu er på 387 ppm.

Det bemærkelsesværdige ved den situation vi har i dag er tiden, idet de tidligere temperatursvingninger fandt sted over tusinder af år, men efterhånden sker svingningerne inden for et tiår.

De tilgængelige teorier fremlægges på en overskuelig måde. Sproget er neutralt, og der er ingen fritsvævende påstande og ingen hævede pegefingre. Alligevel er det ikke en debatbog, men en diskret påmindelse om, at det måske vigtigt at kunne sige til efterkommerne: Vi gjorde hvad vi kunne.

Forfatter: Jesper Theilgaard

300 sider

Forlag: Gyldendal

Udgivet: 2008

Birte Strandby