Stephen King har i en årrække været en af de allerstørste indefor fantasy og science fiction. Hans nyeste værk Under kuplen er en gigantisk mursten på knap 1200 sider.
King leger her med ideen om, hvordan en flok mennesker reagerer når de pludselig befinder sig i et mindre afgrænset område uden nogen som helst mulighed for at få hjælp af andre.

En usynlig men fuldstændig ugennemtrængelig kuppel sænker sig pludselig over en lille amerikansk landsbykommune. Det er fuldstændig uforståeligt hvad fænomenet skyldes. Barrieren følger minutiøst kommunegrænsen og selv et atommissil kan ikke bryde igennen den usynlige mur.

Den lokale ‘konge’, Junior Rennie, er nominelt næstformand i byrådet, men han bestemmer i virkeligheden næsten alt i det lille samfund. Desuden viser det sig at han er storforbryder og står bag den største metamfetaminfabrik i USA og derfor har kolossalt mange penge til sin rådighed.
Den eneste modstand er kokken Barbie og den lokale avisredaktør, Julie. Barbie har været en højt dekoreret soldat og deltaget i krigen i Afghanistan, men nu har han trukket sig tilbage til den lille bys anonymitet.

Som det sker i Fluernes herre opkaster den stærkeste sig til rendyrket diktator. Den totalt skruppelløse Rennie viser sit sande ansigt. Han begynder at danne sin egen lille hær af unge og ikke særligt begavet tilhængere og han lokker byens borgere til sin side ved at tale om en ydre og foreløbigt usynlig fjende. Frygten for det fremmede giver ham carte blanche til at gøre hvad han vil.

Efterhånden bliver situationen mere og mere uudholdelig i det lille samfund. Militæret ligger selvfølgelig i en tæt ring om den usynlige barriere, men de kan intet gøre for at gribe ind i udviklingen. Langsomt er luften ved at være brugt op inden for kuplen.
King demonstrerer hvordan civilisationens tynde fernis i løbet af få dage begynder at slides af og opløsningstendenserne breder sig i det lille samfund.

Som altid spinder King en god ende og udvikler sin historie i mange detaljer, men jeg mener at de 1200 sider er alt for mange. Plottet med kuplen er vel egentlig bedst egnet til at bære en lang novelle, men han bruger hovedsagdeligt de mange sider til at beskrive de enkeltes menneskelige opløsning og hvordan nogle bliver de gode og ikke særligt påskønnede helte. Man bliver selvfølgelig som altid underholdt af King, men jeg sidder alligevel tilbage med en fornemmelse af, at han denne gang har kogt suppen alt for længe.

Under kuplen
Forfatter: Stephen King
Oversættelse: Michael Krefeld
1198 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 24.09.2010
Jan Vandall