Gyldendal har besluttet sig for at genudgive Bjarne Reuters børnebøger om Bertram og hans fattige, men opfindsomme familie fra Vanløse. Og det ville da også være ærgerligt, hvis det kun var en begrænset del af befolkningen, som kendte til disse bøger, som må kunne betegnes som børnebøgernes svar på Olsenbanden, – og som desuden vil kunne underholde de fleste mennesker, uanset alder. Bøgerne udkom første gang mellem 1975- 1989.
Forlaget udgiver de seks bøger i serien i en ”Læs selv”- udgave, med stor skrift og deleprikker mellem stavelserne i længere ord.

I den fjerde bog om familien fra Vanløse har børnene fået sommerferie, far har fået arbejde som kustode på Glyptoteket, og Bertram har kastet sig over malerkunsten. Alt kunne således have åndet fred og idyl, hvis ikke det lige var sådan, at mor har inviteret den noget nervøse Tante Gyda fra Drøvling på besøg, på nøjagtigt samme tidspunkt, som far har aftalt at få besøg af onkel Georg. Familien får dog arrangeret sig sådan, at de mener at kunne undgå direkte sammenstød; Anders får ansvaret for at holde Bertram beskæftiget hver dag UDENFOR lejligheden, og Winni får til opgave at holde lidt øje med storebror Oscar.

Det går også fint – de første par timer… Men allerede dagen efter onkel Georgs ankomst, tager han og børnene på besøg på Glyptoteket. Og de har ikke været der længe, før de bliver vidne til et tyveri på museet. Det viser sig, at være et maleri til 60 millioner kroner, som tyvene har gaflet, men maleriet bliver i den tumult der opstår ved tyveriet, forbyttet med et maleri af selveste Bertram, hvorefter tyvene kidnapper Winni.
Allerede få sider inde i bogen er handlingen således skudt i gang. Tyvene sætter sig i forbindelse med familien, for at arrangere en byttehandel – så de får maleriet mens familien får Winni tilbage. Far og mor forbereder sig på et møde med tyvene, uden at Tante Gyda får noget at vide om det. Onkel Georg og Oscar har dog en alternativ plan, for godt nok holder de meget af Winni, men 60 millioner gryn er trods alt en klat.. Det viser sig at være nødvendigt med både en plan A, B og sågar en plan C bliver sat i værk, før Winni er tilbage. Tante Gyda får mulighed for at træde i karakter og viser sig at være sejere, end alle har troet.
” ONKEL” skreg vi andre i kor, og så kan det ellers nok være, at der kom fart over feltet. For oppe i døren stod selveste over-tyven i stribet pyjamas, og da onkel så ham, hoppede han en halv meter i vejret, og cirka tre sekunder efter spurtede han forbi os andre med et øre-døvende brøl.”

Der er masser af spænding og gode grin i denne bog, som egner sig fint til højtlæsning, eller til at læse selv fra omkring 10 år.

Bjarne Reuter

Udkom (1977) 24/11-2015

239 sider

Gyldendal
Anmeldt af Maibritt Lindblad