Den tavse by (efterfølgeren til Dæmonernes by), der handler om et nutidigt New York, hvor teenagerne har iPod og mobiltelefoner. Blot er verden befolket af andet end mennesker og synsvinklerne anderledes:
Vampyrer og varulve var bare mennesker med en sygdom, så meget vidste hun, men at forvente at hun skulle tro på alt det halløj om himmel og helvede…
Det er vampyren Maia, der på nært hold får mulighed for at følge de mystiske mord som den inkarnerede ondskab, Valentine, far til hovedpersonerne Jace og Clary, tilsyneladende står bag. Det er også Valentine der bringer diskussionen om Gud og djævle ind i billedet. Romanens centrale objekt er det sværd, som englen brugte til at jage Adam og Eva ud af Paradis med, og som Jace nu forsvarer.

Det kræver lidt overblik at holde styr på personer og væsener, og tilknytningen til vores verden er sparsom, men kan blandt andet ses af folderen: Sådan springer du ud overfor dine forældre. Der ikke drejer sig om unge mennesker, der har konstateret, at de er homoseksuelle, men om vampyrer!

Det er en dramatisk og blodig fortælling, og der er mange spændende skabninger undervejs med interessante karakteristika: Feer kan ikke lyve. Til gengæld har de andre fejl i karakteren, og alfer kan finde på at bide. Man får let kvalme, hvis man er i nærheden af en dæmon. Det gælder i øvrigt også i Begærets butik af Stephen King.

Skyggejægerne, denne verdens beskyttere, råder over et våben, hvis funktion svarer lidt til en tryllestavs. Desværre er det oversat med ordet stele, der blandt andet kan dække over obelisk eller central cylinder i karplanters rødder, og det giver jo et noget besynderligt billede af tryllestavsbrugen, selvom den utilsigtede humor kan være tiltrængt i det skumle underverdensmiljø.

Den tavse by –
Dødens instrumenter bog 2
Forfatter: Cassandra Clare
Oversat af Mette Skot Perschke

402 sider
Forlag: Borgen
Udgivet: 15-04-2009

Birte Strandby