En række mennesker med hver deres historie sætter kurs mod Skagen. Her får de udredt/opklaret/ændret på fortællingen om sig selv. Via de mange karakterer får vi et billede af dagens danskere:

Sex kniber det lidt mere med for den moderne dansker, hvilket hænger sammen med en ny, stadigt stærkere tendens: stress, skilsmisser og depression. Det kan nok ikke engang nogle ekstra motorvejsspor syd for København afhjælpe.

Lilla er jeg-fortæller, den eneste i det ganske omfattende persongalleri. Hun er på tur med sin kæreste. De blaffer og bliver samlet op af Bjarne, der gerne vil have selskab på turen. Det går helt galt, men bliver også årsagen til, at Bjarne møder en kvinde han kan forelske sig i.

Lars er sin kone utro, men regner med at det kun er en humpel på vejen, og at de kan komme videre. Carin er elskerinden. Hun har styr på magt og arbejde og synes ikke, at Lars skal blive i sit ægteskab. Lars’ mor er heller ikke enig, men det er Lars’ kone der tager beslutningen. Her er mennesker i alle nuancer, og kun en enkelt er psykopat.

To forbrydelser er begået – knivstikkeri og voldtægt – men også retfærdigheden er på ferie i Skagen, der her bliver løsningernes by; stedet, hvor karaktererne finder sig selv og hinanden, og læseren finder de sidste brikker.

Mellem karakterernes historier er der periodiske kapitler om motorveje, motorvejsmafia og om, hvorfor danskerne tilbringer så mange timer i bil. Det bidrager til tegningen af tilværelsen, men virker også lidt malplaceret i den underholdende roman med de let stereotype mennesker.

Anna Pia Holmgaard

260 sider

Turbine

Udgivet: 2016