Gyldendal har igen samlet en håndfuld af de bedste illustrerede børnehistorier. Denne gode hånd indledes med Ole Lund Kirkegaards herligt tossede fortælling om drengen Mikkel, som en skønne morgen finder en blågrøn flodhest i haven. Der er selvfølgelig forskellige vanskeligheder forbundet med pludselig at være plejefamilie for en stor flodhest, som kan få den sure nabokone til at blive endnu mere sur, men heldigvis synes børnene i skolen, at det er vildt sejt med en sjov flodhest i badekarret.

Ringtveds lille historie fra 1999, Da far var knægt, er en rablende overdrevet ‘dengang jeg var barn-fortælling’, hvor alting var meget bedre/værre, og man skulle grave tuneller under mange meter sne, når man skulle i skole om vinteren. For ikke at tale om at et heldigt fund af fire afbrændte tændstikker var legemateriale nok til at bygge en hel legehule. Ymertyk ironi til fædre og bedstefædre der ikke kan lade være med at falde i svime over ‘de gode gamle dage’, og ikke kan lade være med at fylde de stakkels smås ører med gassen.
Marianne Hansens hekserim om de to tykke hekse Fikkedik og Falderina er en meget munter sag med både klapperslangekys, fniddergås, dyrepassertis og lidt prut. Her er tilpas meget vrøvleremse og fantastiske illustrationer til at pirre fantasien hos ungerne, så de kan trylle deres egne vrøvleremser frem.

Astrid Lindgrens historie om Pippi Langstrømpe på Kurrekurredut-øen er en af de rigtige Pippi-fortællinger med Annika og Tommy plus den prikkede hest og hr. Nielsson. Turen går til øen, hvor kaptajn Langstrømpe er blevet konge. Naturligvis må Pippi også ordne nogle fæle skurke undervejs, men det er vel den mindste kunst, nårman er verdens stærkeste pige.

Det hele sluttes af med en af Kim Fupz Åkesons vidundeligt søde historier om drengen Vitello fra 2009, den hvor Vitello får en klam kæreste. Det viser sig hurtigt at Kamma er rigtig god til at lege, og at Vitello gerne vil lege mere med hende, selv om Kamma gjorde noget så ulækkert klamt som at kysse ham.

Det er et full house, som Gyldendal her har sat sammen. Historier som de voksne kan nyde at læse højt for ungerne, og som børnene kan finde stor fornøjelse i. Masser af flotte billeder og gode historier, der kan være indledningen til at nærmere bekendtskab med forfatterne. Passer fint til børn omkring 5 – 8 års alderen.

Sjove og frække historier for piger og drenge
Forfattere: Ole Lund Kirkegaard, Glenn Ringtved, Marianne Iben Hansen, Astrid Lindgren og Kim Fupz Åkeson.
Ill.: Kirkegaard, Claus Riis, Bodil Molich, Ingrid Vang Nyman og Niels Bo Bøjesen.
176 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 03.03.2011
4 glober

Jan Vandall