Ti noveller om ensomhed, mobning og død

Missionen handler om en dreng der bliver mobbet, både af sine skolekammerater og af sin far. Han har ikke talt med sin lillesøster i flere år, fordi deres far ikke vil have det. Faren virker utilregnelig, og opfører sig som en psykopat. Men vores navnløse hovedperson får hjælp til at overleve tilværelsen af vennen Peter. Peter fortæller ham, at han kan klare tæskene, at han er skabt til en større mission, og at det er vigtigt ikke at give indrømmelser. Det sidste får han brug for, da familien opsøges af en kommunal repræsentant, der skal undersøge, om der er noget galt. Vores hovedperson siger ikke noget, for det kunne ødelægge missionen. Hvis man har læst Finn Gerdes’ novelle Espen og de andre, har man måske en ide om omfanget af svigtet.

En anden novelle, Ulykker, handler også om mobning. Her er vores – igen unavngivne – hovedperson og jeg-fortæller en der hænger ud med Jonas. Jonas er ondskabsfuld, selv i de forhold der skal ligne venskaber. Jonas trækker vores hovedperson med til stranden. På vej dertil cykler drengene forbi en bil, hvor et par sidder og kysser. Kvinden er hovedpersonens mor, men manden er ikke hans far. Vores ydmyge jeg-fortæller bliver vred på sin egen tilbageholdende måde, og Jonas der ikke er så god en svømmer, bliver lokket hen mod et sted med en voldsom understrøm:

Havet må have trukket ondskaben ud af ham. Jeg går stille og roligt i den anden retning for at finde en voksen …

Andre noveller rummer en særlig mystik. For eksempel er der Hotellet, hvor stuepigen følger en bestemt gæst med en usædvanlig adfærd. Hun finder sedler i hans papirkurv, en historie om at være fanget. Til sidst bliver hun en del af historien, og læseren får et lille gys. Der er også en novelle om en snigskytte, der er pligtopfyldende til det sidste, men alligevel havner i et dilemma.

Det er brutale skæbner vi møder, og vel ikke engang skæbner, for karakterne bestemmer selv, hvad der skal ske, og de er allesammen alene som i et maleri af Hopper. Novellerne er vældig godt fortalt, og karakterernes uendelige tragedie smitter af på læseren på en måde der hænger ved i flere dage.

Månelandskaber

Noveller

Jens Rosenbirk

142 sider

Forlaget Brændpunkt

Udgivet: 2020

Birte Strandby