Historikeren Mikkel Kirkebæk har på ny leveret en fremragende bog, denne gang er det en biografi om Christian Frederik Schalburg, hvis navn under den tyske besættelse af Danmark blev synonymt med landsforræderi, Schalburg-korpset og ‘schalburgtage’ – de ‘clearing-mord’ og den sabotage, der skulle skræmme befolkningen og modstandsbevægelsen fra at kæmpe mod tyskerne.

Gennem halvandet års samtaler med sønnen Aleksander Schalburg, der samtidig sørgede for, at Kirkebæk fik adgang til familiens private arkiver med breve, billeder, filmklip og dagbøger, fik Kirkebæk mulig-hed for at få et unikt billede af en af de mest kontroversielle danske skikkelser under Anden Verdenskrig.
Samtidig har interview med 25 personer, som alle kendte Schalburg personligt, givet  baggrundsmateriale til dette meget interessante historiske værk.

C.F. Schalburg blev født i Rusland i 1906. Han havde en dansk far og en russisk mor. Indtil revolutionen levede familien et yderst priviligeret adelsliv i zarens Rusland, hvor de tilhørte de højeste kredse.
Efter flugten til Danmark var familien temmelig fattig, men dyrkede stadig venskabelig forbindelse med både det danske kongehus og den del af den russiske kejserfamilie som boede her – blandt andet zarens søster, storfyrstinde Olga, som var Schal-burgs gudmor.

Schalburg var hele livet fanatisk antikommunist. Som 19-årig gik han ind i det danske militær. Han blev medlem af livgarden, hvor han blev kaptajn, og indtil besættelsen var han en populær skikkelse i de royale kredse.
I 1940 fik Schalburg orlov fra den danske hær for at kunne deltage i den finske vinterkrig og kæmpe mod russerne. Da tyskerne den 9. april overfaldt Danmark, var Schalburg rystet over den ‘forsmædelige og feje overgivelse’. Han ville have foretrukket med sine gardere at kæmpe til døden mod tyskerne.
Men senere fik hans anti-kommunisme ham til at gå over i tyskernes lejr, og han
meldte sig til Waffen SS for at kæmpe på østfronten og hævne sig på ‘de røde bolsjevik-jøder’, der havde myrdet det meste af zarfamilien.
Han endte som leder af Frikorps Danmark og blev dræbt under en træfning med russerne i sommeren 1942.

Af både venner og fjender blev han betegnet som en meget karismatisk skikkelse, der kæmpede for en sag, han mente var retfærdig, og hans soldater fulgte ham som en slags krigsguru.

Efter sin død er han blevet et ikon for nazistiske kredse, hvor han er blevet dyrket som en helteskikkelse – en helt, vi godt kunne undvære.

Et meget interessant kapitel i bogen beskriver den utrolige historie om hans søster Vera, der blev spion for både den sovjetiske efterretningstjeneste (GPU), det tyske Abwehr og det engel-ske MI5, men som forsvandt i efteråret 1945 og aldrig er blevet hørt fra siden.

Forfatter: Mikkel Kirkebæk
511 sider

Forlag: Gyldendal Biografien

Anmeldt af Jan Vandall