Standardudgaven af en fantasyroman handler om en teenager – oftere en pige end en dreng – der pludselig i sin ellers helt almindelige tilværelse får et drys af noget magisk eller en uhyggelig oplevelse, der kommer meget tættere på end fjernsynets nyhedskanaler. I Sanddrømmeren oplever vores hovedperson, Fréa, at hendes mor pludselig står i stuen med et bloddryppende sværd, og på gulvet ligger en afhugget arm.
Det næste der sker – både i standardudgaven og i netop denne roman – er at hovedpersonen får adgang til en hidtil ukendt parallelverden – ukendt for hovedpersonen. Og så er det også meget almindeligt, at et familiemedlem forsvinder. Her er det Fréas far, der ikke er set meget længe. Og dermed er den unge hovedperson på vej som prinsesse/heltinde/håb for den brutale fantasyverden, hvor hun vil nedkæmpe de onde og hjælpe de gode til sejr. Undervejs krydres med kampe, magiske væsener, venskaber, fjendskaber, list og overlist og en forelskelse. Det bliver vi heller ikke snydt for i Sanddrømmeren. Så når man er færdig med bogen, kan man sige: Den har jeg læst før.

Men det er måske alligevel ikke helt rigtigt. Alle ingredienserne kan nemlig udskiftes i det uendelige og indsættes i større og mindre doser, og Sanddrømmerens force er, at den er anbragt i den nordiske mytologi, vores unge heltinde er valkyrie, den onde trussel er jætterne, og den ultimative trussel er, at Fenrisulvens halsbånd – Gleipner – bliver revet over, og det er tid for Ragnarok. Set på den baggrund kan man sagtens læse den typiske fantasy roman igen og føle sig underholdt.

Det er også interessant, at de nutidige teenagere, der af deres forældre bringes til Asgård, skal indstille sig på et anderledes kønsrollemønster, hvor den bedste kriger er den bedste mand, og hvor jætterne er udsat for en voldsom racisme.

Man kan undre sig over, at Fréa råder over et flygel midt i Asgård, at dværgene putter resultaterne af deres minedrift i containere, og at jætterne har mulighed for at tage til heavy metal koncert i Århus, men man må medgive romanen en god iscenesættelse.

Sidsel Katrine Slej
Sanddrømmeren
251 sider
Turbine
Udgivet: 13.08.2013

Fantasy for de 12 – 15-årige

Birte Strandby